10 tips voor Summa VEVA studenten die er van dromen marinier worden

10 tips voor Summa VEVA studenten die er van dromen marinier worden

Share Button

mariniers bij Summa VEVA3 mariniers, oud- leerlingen van Summa, vertelden op eigen initiatief aan Summa VEVA studenten over hun ervaringen tijdens de mariniersopleiding. Omdat zij het belangrijk vinden dat studenten die dromen van een carrière als marinier, beter in kunnen schatten wat dit in de praktijk betekent.

En dat is een erg goed idee, als je beseft dat misschien maar een kwart uiteindelijk de eindstreep van de mariniersopleiding haalt. Dus hoe hebben de heren de voorbereiding bij Summa VEVA eigenlijk ervaren?

“Eigenlijk kun je je op de ontberingen die je doorstaat tijdens de mariniersopleiding, niet goed genoeg voorbereiden. De kennis zit er grotendeels wel in, maar fysiek kom je tekort. Niet of nauwelijks eten en slapen en dan een loodzware fysieke en mentale periode doorlopen. De optelsom zorgt ervoor dat geen enkele voorbereiding hierop eigenlijk goed genoeg is.”

Ze hebben wel een paar belangrijke tips die ze willen delen:

 1. Ga het marsen en speedmarsen trainen. Veel en vaak. Nog meer en nog langer trainen. Dat kun je eigenlijk niet teveel doen. Hier zijn veel jongens op afgehaakt. Ook als je een blessure krijgt, lig je er uit. Je kunt later eventueel weer instromen of opnieuw beginnen, maar niet als je jouw blessure niet tijdig aangeeft. Dan kun je nooit meer marinier worden. Het is dus enorm belangrijk dat je fysiek goed voorbereid bent.
 2. Achteraf gezien, zouden we Summa VEVA adviseren om minimaal een half jaar voor de start van de mariniersopleiding studenten al te laten beginnen met marsen. Dat al goed op te bouwen. Niet een zielig blokje om, maar veel kilometers maken. Dat kun je nooit te veel doen in aanloop naar de mariniersopleiding. Wel luisteren naar het lichaam, maar niet zielig doen. Doorzetten. Zorgen dat ze echt fit starten.
 3. Weet ook dat je afvalt tijdens de opleiding. En niet een beetje ook. Gemiddeld zijn wij 10 kg per persoon afgevallen, dat is heel normaal. Je moet het echt zelf willen. Dus ook als je van jezelf weet waar je tekort komt, werk daar dan zelfstandig al aan. Ook als Summa dat jou niet aanbiedt. Dat vergroot je kansen. Dus ja, als je ‘al zielig wordt’ van 3x opdrukken, geef je dan niet op voor deze opleiding. Het aantal inschrijvingen is beperkt, dus laat jouw plaatsje dan open voor iemand die echt wil.
 4. We hadden vanuit het Summa wel veel kennis over de landmacht, maar daar heb je als marinier niet zo veel aan. De lessen in leiderschap blijken wel heel nuttig te zijn. Al is het alleen maar om te doorzien welke techniek het kader toepast als ze je toe staan te schreeuwen. Dan kun je beter relativeren.
 5. Teamspirit is super belangrijk. Je moet laten zien dat je er staat. Gereed en inzetbaar. Door samen te werken. Door positief op te vallen. Deze loodzware opleiding breekt je af en bouwt je weer op. Als persoon, maar ook als groep. Je leert als groep om te gaan met bepaalde situaties. In het begin is het nog aftasten, maar door de vele ‘f*ck ups’ die afgestraft worden, leer je steeds sneller.
  mariniers in het veld
 6. Zo hielpen teamgenoten elkaar vanaf het begin volop, maar als na een tijdje blijkt dat iemand het echt niet kan onthouden of toepassen, als ze het gewoon echt niet snappen, dan wordt diegene eruit gewerkt. Klinkt hard, maar het groepsbelang staat voorop. Je moet in crisissituaties blindelings op elkaar kunnen vertrouwen. Dan horen dit soort beslissingen er ook bij. Besef ook dat je hier mee te maken krijgt.
 7. Maar teamspirit kan je ook echt door de heftigste situaties en momenten heen trekken. Humor is echt f*cking belangrijk. Samen maak je er hoe dan ook iets leuks van. Als je al een week in het zand leeft, ga dan zandkoekjes bakken. Blijven lachen, dat maakt het dragelijk. Denk dus ook goed na over hoe je je opstelt in de groep.
 8. En nooit opgeven. Ook niet als het flink tegenzit. Je wordt steeds op een dwaalspoor gezet. Er zijn zo veel momenten dat je in tweestrijd bent, wat moet ik nou doen? Denk nu dus heel goed na of je het wel echt wil. Want als dat zo is, dan kun je heel veel.
 9. En zorg dus zelf voor een hele goede voorbereiding. Sta anderen niet in de weg, dat heb je zelf in de hand. Nuchter nadenken, dan maak je de minste fouten. Goed en hard werken wordt beloond.
 10. De basis ligt er nu voor ons. De eed hebben we afgelegd. Dat doel is bereikt. Maar nu gaan we dus gewoon weer verder leren. Toepassen in de praktijk. Denk aan berg- of wintertrainingen. In Schotland of Noorwegen bijvoorbeeld. Het kost nog zeker 2 jaar voor we ‘uitzend gereed’ zijn. Het is een lange weg die je aflegt.

 

 

 

Share Button

Auteur

Marlene Dekkers
Marlene Dekkers helpt met haar bedrijf Marketing Accent ondernemers en marketeers met het verleggen van het accent naar nieuwe marketing. Zij helpt hen bij het strategisch bouwen aan kennisleiderschap, vanuit het DNA en de eigenheid van het bedrijf. Marlene is Registered Digital Marketeer, won de Digital Marketing Professional Award 2013 publieksprijs. Zij is spreker, trainer, docent en blogger en gepassioneerd over thought leadership, vernieuwing en inbound marketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *