Masterclass Barista voor studenten

Masterclass Barista voor studenten

Share Button

Koffie
Het is Carnavalsvakantie en we zijn in het buitenland. Begrijp me niet verkeerd, als Brabander wil je eigenlijk volslagen idioot uitgedost de straat op en lallend in de plaatselijke kroeg aan een plastic beker met bier. Maar goed, ik ben thuis niet alleen op de wereld dus we doen ook wel eens wat anders. Iets wat je als Nederlander dan echt kunt missen in het buitenland, hoe leuk ook, is koffie.
Sinds een aantal jaar hoort het er helemaal (weer) bij: koffie. Het is niet meer het verplichte bakkie na een maaltijd maar het is een volwaardig onderdeel van een avond uit eten, een onderdeel van het menu. De slappe bak zoals ze hier in het hotel serveren doet je met weemoed denken aan school. Ook de Starbucks niet ver van ons hotel komt niet in de buurt. En zeg nou zelf, zonder een goede kop koffie functioneer je niet. Ook niet op vakantie.

Uniek
Dit schooljaar zijn we een unieke en exclusieve samenwerking aangegaan met Espresso Zueco. Wat is daar zo uniek aan? Nou, als enige school, in ieder geval in Brabant, bieden we samen met hen een achtdelige masterclass aan in de opleiding gastheer/gastvrouw van Summa Horeca. Studenten worden in acht weken opgeleid tot Barista, ontwikkelen een eigen koffiesoort en sluiten het af met een heus examen en een certificaat.

Wat kunnen ze?
Ze leren waar koffie vandaan komt, over de grinding (het malen), hoe je een perfecte Lungo, Espresso, Cappuccino, Macchiato of een Doppio maakt. Wist je bijvoorbeeld dat Latte Macchiato, bevlekte melk betekent? Verder komen de machines, het onderhoud en het schoonmaken ervan aan bod. Ook leren studenten dat de espresso machine bijvoorbeeld nooit uit mag. Bij Summa Horeca is koffie dus echt onderwijs. Natuurlijk wordt er voornamelijk praktisch geoefend, leren ze koffie te maken én te verkopen. Het examen bevat een theoretisch gedeelte en een gedeelte waarin ze een bestelling maken inclusief een ‘signature coffee’ uiteraard moet alles op de juiste manier en in het juiste tempo aan tafel komen. Slappe buitenlandse koffie is vies maar koude koffie zeker.

Finishing touch

De kunst van etching tijdens de barista masterclasses van Summa Horeca.

De kunst van etching tijdens de barista masterclasses van Summa Horeca.

Als laatste leren studenten om net dat beetje verschil te maken met hun koffie. Er wordt aandacht besteed aan de garnering van de kop koffie. Misschien heb je het wel eens gezien en vroeg je jezelf af hoe ze dat toch doen!? Nou dat is dus het laatste onderdeel van de masterclasses; Etching en Latte Art. Latte Art (melkkunst): het creëren van de latte art basisfiguren in een kopje.Enkele voorbeelden zijn ‘de Rosetta’, het appeltje en een hartje. Dan is er nog etching: het graveren van diverse kunstwerken in een kopje koffie met kleurstoffen als chocoladesaus of koffiesiroop. Hier zijn werkelijk ongelofelijke mogelijkheden en wedstrijden voor op zeer hoog niveau. Op onze Facebookpagina staat een mapje met de resultaten van onze eerste geslaagde studenten.

Ook alles over koffie leren en barista worden? Meld je aan voor de opleiding gastheer/-vrouw bij Summa Horeca.
Schrijf je nu snel in.

 

 

 

 

 

Share Button

Auteur

Mark Dekkers
Voormalig kok en purser van de Koninklijke Luchtmacht. Nu als docent voor de klas bij Summa Luchtvaartdienstverlening op Eindhoven Airport. Gastvrijheid is geen vak, het is een overtuiging!

4 comments

 • Giel Kessels

  Wauw gave blog over een gaaf onderwerp.
  Is er ook een mogelijkheid dat werknemers van het Summa College een barista-cursus volgen?
  Lijkt me super gaaf om te doen.

  Reply
  • Mark Dekkers

   Hey Giel,

   Dat is geen gek idee.. We gaan eens kijken of we daar invulling aan kunnen geven. Je kunt 17 maart in ieder geval eens binnenlopen tijdens onze leermeesterdag, dan zijn er workshops voor onze leermeesters. …En gewoon even een kopje komen drinken mag altijd, één van onze studenten is altijd bereid je een privé uitleg te geven!

   Mark Dekkers

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *