De 5 tips om het interieur van je bedrijf veilig te maken

De 5 tips om het interieur van je bedrijf veilig te maken

Share Button

Ik vind het erg belangrijk om te blijven denken aan de veiligheid binnen je interieur. Toen ik deze masterclass kreeg over Veiligheid vroeg ik me af hoeveel mensen daar eigenlijk rekening mee hielden. Zelf wist ik niet hoe het precies werkte op mijn eigen school en/of werk. Als er een oefening is, volg ik gewoon de leraren en leerlingen. Hierbij heb ik voor jullie een aantal tips om het interieur van je bedrijf veilig te maken.

Door: Madelon van Dam

 

De 5 tips om het interieur van jou bedrijf veilig te maken:

Een: Genoeg ruimte; Denk aan de hoeveelheid personen waar de ruimte voor bedoelt is. Nodig niet meer mensen uit dan dat er in de ruimte passen. Zo voorkom je in noodsituaties dat er teveel mensen opeens naar buiten moeten.

Twee: Tijd; Bereken de tijd die je nodig hebt om de ruimte leeg te maken. Denk hierbij ook aan de leeftijd, gewicht en snelheid van de mensen. Niet iedereen is even snel en iedereen is anders tijdens paniek situaties.

Drie: Looproutes; Heb je een vluchtroute? Als er paniek is waar gaan de mensen naar toe. Houd daarmee ook rekening bij het plaatsen van je meubels, zet bijvoorbeeld geen meubels voor nooduitgangen. Kies altijd voor meerdere looproutes zodat de mensen niet allemaal gedwongen zijn de zelfde uitgang te nemen.

Vier: Nooduitgang bordjes; Zien mensen de nooduitgang bordjes? Gebruik de juiste felheid van het licht, denk ook aan de hoeveelheden van de bordjes. Ze moeten duidelijk zijn voor de mensen, tevens moeten deze op de juiste hoogte geplaatst worden zodat iedereen ze kan zien, stel je voor dat er een bordje op 2 meter hoogte staat in een druk gebied, dan ziet niemand de bordjes staan.

Vijf: de Hygiëne; Houd je inrichting schoon. Denk daarbij niet alleen aan het aantal meubels die je hebt en van welke materialen deze meubels gemaakt zijn (makkelijk schoon te maken of niet). Maar denk ook aan de vloer-, wand- en raam-bedekking, wat is bijvoorbeeld de brandveiligheid van deze materialen. Moet je antislip tegels neerleggen op bepaalde delen van je interieur(keuken-bar)?

Ik vond dit een nuttige masterclass omdat wij in de praktijk vaak alleen maar denken aan mooi en minder oog hebben voor veiligheid.

Ik denk dat iedereen er goed aan doet om deze tips, bij elke opdracht, bij de hand te houden.
Madelon van Dam

Derdejaars student Interieuradvies BOL 4, Summa College Wonen & Design

Share Button

Auteur

Steffie Ballemans
Docent ontwerpen, tekenen en informatica aan het Summa College Wonen & Design te Veldhoven (opleidingen Interieuradviseur en Meubelmaker).

2 comments

  • En laat eens een professional meekijken. Organiseer je een evenement? Zorg dan dat er een beveiligingsplan ligt. Veel gemeentes vragen om een dergelijk plan en een beveiligingsbedrijf kan dit opstellen en weet bij wat voor soort evenementen en calamiteiten ze rekeningen moeten houden met welke zaken.

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *