De scorende keeper met groene vingers

De scorende keeper met groene vingers

Share Button

Topper Joris van GerwenIn augustus van dit jaar begon Joris als instromer aan het 2e jaar van de sportopleiding van Fontys Hogescholen in Eindhoven. Terwijl hij ooit begon op een lager niveau van het VMBO in Gemert. Daarnaast werkt hij keihard aan een carrière als keeper in het betaalde voetbal. Momenteel zwaait hij als hovenier ook nog even de scepter over de stagiaires. Een echte topscoorder dus!

Joris van Gerwen is de Summa Sport Topper van 2014. Tijd dus om Joris eens te vragen hoe je zo’n topper wordt!

‘Ach, ik ben gewoon een nuchtere boer uit de Mortel hoor’

Dankzij mijn houding op de basisschool begon ik inderdaad op een lager niveau van het VMBO in Gemert, maar heb het uiteindelijk goed afgerond op het hogere niveau. In het 2e jaar moest ik kiezen: verzorging of de groensector. Ik wist toen al dat ik sowieso iets met sport wilde gaan doen en daarvoor heb je dus biologie nodig. Omdat wij thuis een agrarisch bedrijf hebben, en ik niet zoveel heb met strijken en wassen, was de keuze voor de groensector dus snel gemaakt.

Ik ben voetballer in hart en nieren en het liefst wil ik hier als keeper ook echt mijn beroep van maken. Ik besef dat zoveel mensen dit willen, dus als dat niet mocht gaan lukken, dan ga ik voor een carrière als sportdocent.

‘Van kijken, luisteren en doen, leer je het snelst’

Het 1e jaar bij Summa Sport was eerlijk gezegd echt wel aanpoten voor mij. Ik wil gewoon lekker sporten en leren in de praktijk. Van het ‘speelse’ VMBO steeds meer met mijn neus in de boeken, dat viel dan ook niet altijd mee. Ik heb daardoor wel veel geleerd. Tijdens mijn studie en stages bij Summa Sport ben ik er achter gekomen dat ik graag les wil geven aan wat oudere leerlingen, in het middelbaar onderwijs, omdat ze dan wat meer kunnen. Het liefst aan het ‘wat moeilijkere type’ leerling, daar zit voor mij wel een extra uitdaging.

Omdat ik zelf ‘leerde lesgeven’, ging ik steeds meer op mijn docenten letten. De manier waarop zij omgaan met studenten, daar kan ik nog veel van leren. Geweldig hoe zij de juiste balans weten te vinden tussen lekker dollen met leerlingen en toch ook de grenzen goed kennen. Dat heeft denk ik te maken met hun kwaliteiten en ervaring. Zo heb ik tijdens één van mijn stages ook gezien hoe het niet moet. Dat leerlingen totaal geen respect voor hun docent hebben. Daardoor weet ik nu goed hoe ik het zelf niet wil gaan doen.

In het 4e jaar heb je het zelf in de hand wanneer je klaar bent. Ik was eerder klaar, dus om de tijd te overbruggen tot mijn start op het HBO, zocht ik een tijdelijke baan. Dat doorstuderen was niet altijd al mijn plan hoor, maar ik wil graag als docent zelfstandig les kunnen geven op een middelbare school.

Groene vingers

gras met pylon Summa SportMijn tijdelijke baan als hovenier lijkt misschien niet vergelijkbaar met een baan in de sport of op school, maar toch is het heel nuttig voor me. Dat wat ik bij Summa Sport geleerd heb, gebruik ik nu in mijn werk. Ik ben namelijk verantwoordelijk voor de stagiaires. Uiteraard werken we samen, maar ik voer ook de gesprekken met ze, controleer en beoordeel ze en koppel dat allemaal terug aan mijn leidinggevende.

Dankzij mijn studie weet ik wel mooi veel beter hoe ik dat allemaal moet aanpakken!

‘Als je het beste uit jezelf haalt, ben je gewild bij anderen’

Het was een grote verrassing dat ik gekozen werd tot Topper van Summa Sport. Ik vond het geweldig. Ik had er nog nooit van gehoord en er bleek zelfs nog een wedstrijd aan vast te zitten waarin de winnaar uit alle toppers van alle Summa opleidingen gekozen werd. Ik eindigde bij de beste 4 en daar ben ik echt super trots op! Het motiveert extra, omdat het laat zien dat 100% inzet je ook echt verder brengt.

Bij de titel kreeg ik ook een certificaat. Dit hielp me tijdens mijn aanmelding bij Fontys. Zij zagen hierdoor mijn inzet, dat ik een doorzetter ben. Mijn docent heeft ook een aanbevelingsbrief geschreven, waarin mijn Topper titel genoemd werd. Ik mocht proberen in het 2e jaar in te stromen. Ik heb hiervoor een week lang keihard gebikkeld om het instroomprogramma van Fontys te halen. Dat is gelukt, waardoor ik nu dus het 1e jaar helemaal over mag slaan!

Dus ga niet achterover hangen. Iets de eerste keer meteen goed proberen te doen. Goed om je heen blijven kijken om te leren van anderen. En zelf initiatief tonen, niet afwachten wat er gaat gebeuren. Dan kom je ver merk ik!

Dank je wel Joris, voor je inspirerende verhaal! Summa hoopt dat jij met je winnaarsmentaliteit andere studenten motiveert om zich ook voor de volle 100% in te zetten, om zo hun dromen waar te maken. Succes tijdens je vervolgstudie bij Fontys Hogescholen!

 

Share Button

Auteur

Marlene Dekkers
Marlene Dekkers helpt met haar bedrijf Marketing Accent ondernemers en marketeers met het verleggen van het accent naar nieuwe marketing. Zij helpt hen bij het strategisch bouwen aan kennisleiderschap, vanuit het DNA en de eigenheid van het bedrijf. Marlene is Registered Digital Marketeer, won de Digital Marketing Professional Award 2013 publieksprijs. Zij is spreker, trainer, docent en blogger en gepassioneerd over thought leadership, vernieuwing en inbound marketing.

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *