Een ‘Gezonde App’

Een ‘Gezonde App’

Share Button

Het Summa College heeft op de Sterrenlaan 10 voor de tweede keer op rij de gezonde kantine schaal in de wacht gesleept. De schaal, uitgegeven door de School kantine brigade en het voedingscentrum prijkt in ons deelnemersrestaurant op de balie. Wat houdt die schaal in? En wat moet je daar voor doen? Een interview met initiatiefnemer en met zijn studenten mede winnaar, Peter van den Broek.

“In principe kunnen alle VMBO en MBO scholen meedoen, vorig jaar zijn er meer dan 900 scholen bezocht door de school kantine brigade en uiteindelijk zijn er 80 schalen gewonnen dus we horen bij een kleine maar dappere minderheid. Hierdoor is Peter natuurlijk zo trots als: “een aap met 7 gouden L… uuh, staarten.”

Ik vroeg Peter wat z’n drijfveer was, zijn reden om mee te doen met een dergelijke wedstrijd of liever gezegd deze certificering, want dat is het eigenlijk. “De reden om hieraan mee te doen is dat het uit maatschappelijk oogpunt onontkoombaar is om hier over na te denken en er iets mee te doen. De schaal is uiteraard niet het doel maar een middel om op een gezonde en verantwoorde manier bezig te zijn met voeding. Zeker wat betreft voorbeeld en uit opvoedkundig oogpunt.”

Inhaalslag
Wat hebben jullie er uiteindelijk allemaal aan moeten doen om de test en het bezoek te doorstaan? “Er moest wel een inhaalslag gemaakt worden want we waren de koning van de frituur, en de blikjes Red Bull waren niet aan te slepen. Er moest een andere manier van denken komen. Het is te vergelijken met stoppen met roken; als je er zelf aan toe bent om zo te denken lukt het, anders blijft het bij proberen.” Gelukkig wist Peter zich gesteund door de directie en was er meer dan genoeg draagvlak om een en ander te realiseren.

Alternatieven
Wat is het effect van de keuze, hoe reageren gasten op het feit dat de schaal er staat en de kantine gezond is? “Een meetbaar effect is dat de omzet met 15 procent terug is gelopen en de bruto winst met 10 procent. Na een paar maanden zijn we alweer bijna terug op het niveau van voor de gezonde kantine alleen de bruto winst is 10 procent achtergebleven maar dit is een bewuste keuze. Wie mooi wil zijn moet in dit geval pijn lijden. De gemiddelde gast is vrij snel gewend en zij hebben het omarmd en geaccepteerd dat er geen snacks meer uit de frituur zijn en bestellen met veel plezier de alternatieven die we aanbieden.”

Hete kip
Wat zijn dan die alternatieven? “Er is een veel groter assortiment broodjes gekomen, met name de gezondere versies. De Turkse pizza is een topper en de afdeling ‘SLA-GEREI’ is ook prominent aanwezig. Ook de wok pan draait overuren en is regelmatig verhit maar de absolute uitschieter is het BROODJE HETE KIP waar de teller na 6 weken op 1712 staat.” We kunnen van Peter en zijn studenten overigens nog veel meer acties verwachten.

“We zijn ook bezig  met een bestel-app zodat we onze gasten nog beter kunnen bedienen en de wacht tijden voor met name de warme gerechten kunnen verkorten.” Aldus Peter over deze bijzondere innovatie die binnenkort uit zal komen.

Share Button

Auteur

Mark Dekkers
Voormalig kok en purser van de Koninklijke Luchtmacht. Nu als docent voor de klas bij Summa Luchtvaartdienstverlening op Eindhoven Airport. Gastvrijheid is geen vak, het is een overtuiging!

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *