“Een stukadoorsopleiding is voor mij heel logisch”

“Een stukadoorsopleiding is voor mij heel logisch”

Share Button

rob dillen“Ik ben, na 37 jaar gewerkt te hebben bij PostNL, voor mezelf begonnen als klusser, en dat is inmiddels alweer een jaar geleden.  Een cursus stukadoren was in mijn ogen geen overbodige luxe, zeker als je af toe eens een wand moet bijwerken of moderniseren. Rob Dillen is professioneel klusser en volgt de  basiscursus stukadoren bij het Summa College. En hij vindt het erg waardevol: “Ik doe met mijn klusbedrijf van alles, van vloeren leggen tot huizen schilderen tot vertimmeren. Het is belangrijk dat je een strakke wand als voorbereiding kunt maken voor tegelwerk of slaapkamers, of dat je een mooi glad wandje kunt maken, voordat je gaat texen of behangen.”

Een betrouwbare klusser op een cursus stukadoren

“Ik heb zelf een vooropleiding van meubelmaker en timmerman, dus ik ben wel enigszins bekend met reparaties en verbouwingen. Na mijn middelbare schoolperiode kwam ik echter bij PostNL (destijds heette dat nog PTT) terecht. Via een vaste baan als postbode ben ik binnen het bedrijf doorgegroeid in de functie van manager en heb ik in heel wat steden in Brabant gewerkt. Na de zoveelste reorganisatie bij PostNL, heb ik besloten om de rest van mijn werkende leven iets compleet anders te gaan doen.”

“Ik zocht niet specifiek iets in de bouw, maar een vriend van mij heeft een parttime klusbedrijf en ik heb hem een paar keer geholpen. Dat beviel prima en dat was de start van mijn eigen klusbedrijf.”

“Er is veel diversiteit in het werk, en er is mijn inziens veel behoefte aan een betrouwbare klusser, iemand waar klanten van op aan kunnen en die doet wat ie zegt en zegt wat ie doet… Een klusser die zijn afspraken nakomt. En daar is deze basiscursus stukadoren een welkome aanvulling op.”

Een stukadoorsopleiding in de buurt van Eindhoven

“Ik ben gaan zoeken via Google naar een cursus Stukadoor in de buurt en kwam toen bij het Summa terecht. De opleiding is te overzien: praktisch, kort en ook meteen in de praktijk te brengen. Geen opleiding van 3 jaar. We hebben 8 woensdagen waarop we kennis maken met producten, technieken en methodieken. Hoe pak je iets aan: welke ondergrond bijvoorbeeld. Maar ook het werken met sierpleister, redelijk wat aspecten komen aan bod.”

En hoe bevalt de cursus? “Prima, we hebben een zeer kundige docent die veel kennis in huis heeft. Dat is heel plezierig, want hij weet van alles over allerlei producten. Bijvoorbeeld de afbindingstijden en de behandelprocedures. Daar heb ik in de praktijk heel veel aan. Het is bijna één op één begeleiding.” 

“Je komt met deze opleiding zo toch met alle aspecten van het vak in aanraking, en dat vind ik heel plezierig. De daadwerkelijke vakbekwaamheid moet je toch in de  praktijk leren. We hebben ook de nodige documentatie gekregen. Dat is ook als naslagwerk heel plezierig. Handig als je bijvoorbeeld een concrete klus hebt.”

“Op woensdagen volg ik nu de cursus en de rest van de week ben ik met mijn bedrijf bezig. Per saldo kost zo’n dag natuurlijk geld als zelfstandige, maar het is het me dik en dubbel waard om deze kennis te vergaren. Je moet altijd investeren, als je dat niet doet, ga je achterlopen. En het is heel plezierig om op deze manier te leren en het meteen in de praktijk te brengen.”Dus je kunt er echt wat mee?” Met alle producten die gebruikt worden in het stukadoorsvak maak je kennis. En dat zijn er legio. Dus het gebruik van producten; het kiezen welk product voor welke afwerking; kostenafwegingen etc. Bijvoorbeeld als je met roodband een muur kunt bezetten, kies je niet voor een ander product dat tien keer zo duur is. Dat leer je allemaal op deze cursus.”

“Ik vind het prettig om te doen, ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Ik vind het ook jammer dat het alweer bijna voorbij is. Het was heel interessant, leerzaam en zeker een aanrader!”

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *