Gezond succes

Gezond succes

Share Button

Het succes en de succesverhalen liggen echt voor het oprapen. Zo ook het verhaal van ‘onze’ gezonde kantine!

Niveau 1 toppers!

Een van mijn taken bij Summa Horeca is dat ik samen met mijn gewaardeerde collega Peter van den Broek de kantine op Sterrenlaan 10 mag runnen. Dit doen wij natuurlijk niet alleen.

Wij krijgen dagelijks de hulp bij van onze niveau 1 horeca-assistenten. Dit schooljaar hebben wij het genoegen om 33 niveau 1 studenten op te mogen leiden. 28 BOL studenten en 5 BBL studenten. Stuk voor stuk toppers!

De kantine

Dit is het derde jaar dat Peter en ik met onze niveau 1 toppers de kantine op Sterrenlaan 10 mogen beheren. De studenten hebben daar 2 dagen in de week hun BSP (binnen schoolse praktijk). Daar leren zij alle vaardigheden die zij nodig hebben om uiteindelijk hun PvB (Proeve van Bekwaamheid) met succes af te ronden. Dagelijks bakken we brood, maken we salades, persen we kratten vol sinaasappels weg en dat allemaal met een lach!

De gezonde kantine

Peter en ik zijn ons er wel degelijk van bewust dat wij medeverantwoordelijk zijn voor het welzijn van onze studenten en alle andere studenten die gebruik maken van onze culinaire diensten (van alle opleidingen van Sterrenlaan 10, maar ook Sterrenlaan 8, 6 en 4). Weloverwogen zijn we dit jaar gestart met het oriënteren in “De Gezonde Kantine”. Eerst een inspiratie sessie bijgewoond, veel gevraagd, veel gelezen en nog meer onderzocht.

“Ja”, dat willen wij!! Uiteraard kunnen we dat niet alleen dus moesten wij ook draagvlak creëren bij het College van Bestuur, Management Team, team horeca en onze gasten (de studenten en collega’s). De meeste geluiden waar zeer positief en zo zijn we een weg ingeslagen om “De Gezonde Kantine” van Summa Horeca te worden.

Dierenpark Amersfoort

Als trotse vertegenwoordigers van Summa (Horeca) zijn Peter en  ik met 2 van onze toppers afgereisd naar Amersfoort. Daar waren wij uitgenodigd om aanwezig te zijn bij “De Gezonde Kantine” in het Dierenpark van Amersfoort. Uit cijfers, die gepresenteerd werden, zijn afgelopen jaar 800 schoolkantines bezocht. Van die 800 scholen kregen er 92 een uitnodiging om aanwezig te zijn in het dierenpark in Amersfoort (19-11-2014). Summa (Horeca) was een van de 92 genodigde.

Van alle genodigde waren er maar 80 scholen (van de 800 bezocht!!!) die de titel en schaal van “De Gezonde Kantine”  mochten ontvangen. Wederom was Summa (horeca) daar één van de winnaars. Summa Horeca was ook de enige kantine uit Eindhoven die dit jaar “de schaal” verdiende.

Hier het persbericht

Hier de lijst met scholen.

Trots

Je snapt natuurlijk wel dat wij heel trots op het podium stonden met een smile van oor tot oor. Dat hebben we toch maar weer eens geflikt. Het kei harde werken heeft geloond. Dat 2 volwassen mannen dolblij kunnen zijn met een bord met daarop de tekst “Gezonde Kantine”. Dat laat mijns inziens zien met welke overtuiging Peter er ik er in staan. Dit willen wij voor onze studenten en voor ons, dus dan gaan we er voor.

Succes smoothie

Onderweg naar huis rijdend met 90 km per uur om er voor te zorgen dat onze ‘prijs’ niet kapot zou gaan kwamen we al gauw tot de conclusie dat wij onze succes wilde delen. Iedereen moet weten dat wij dit behaald hebben voor alle studenten en natuurlijk alle collega’s. “Hoe kunnen we dit delen met de rest?”

“Gebak in de docentenkamer staakt natuurlijk haaks tegen “De Gezonde Kantine”.

“Meneer, laten we smoothies maken en dat uitdelen”, zei een van onze studenten die mee was gegaan.

De volgende morgen kwam de bestelling binnen en waren er volop sinaasappels, rood fruit, kleine glaasjes en brede rietjes waar alle zojuist gemixte vers fruit doorheen paste.

In het roze gekleed liepen de studenten het gebouw door en maakte zij bij iedereen kenbaar dat wij (Summa) een prijs gewonnen hadden. “De Gezonde Kantine”.

Succes delen

Voor Peter en mijzelf is dit maar het begin. Dit is de nulmeting. Vanaf dit punt moet het alleen beter en daar zijn wij al volop plannen over aan het maken en een aantal van die plannen zijn al in uitvoering.

Wat ik wel (nogmaals) geleerd heb is dat je succes moet delen. Maak iedereen er deelgenoot van. Peter en ik hebben het niet alleen gedaan. Wij (Summa) hebben hier allemaal een aandeel in en iedereen mag (moet) weten dat het een “team effort” is!

Trots op Peter, trots op de niveau 1 toppers en trots op al onze gasten die ons dagelijks motiveren om het nog beter te doen!

Wat is jouw succes??

Share Button

Auteur

Mounir Toub
Mounir Toub Mounir Toub (1978) heeft in verschillende restaurants in het zuiden van het land gewerkt. Hij heeft onder meer samengewerkt met Meesterkoks Margot Reuten en Eugene Swalen en weet zijn weg in de professionele keuken feilloos te vinden. Een volgende ambitie was om zijn kennis over te brengen op ander jong talent. Zijn HBO-diploma voor docent behaalde hij cum laude met een deeltijdopleiding. Mounir werkte zes dagen per week, ging één dag naar school en moest zeven nachten in de week opdrachten maken en studeren. En dat 4,5 jaar lang! Inmiddels is hij alweer negen jaar docent aan de horeca-opleiding van SUMMA College (voorheen ROC Eindhoven). Hij heeft van alle chefs met wie hij werkte iets speciaals meegekregen wat hem als kok heeft gevormd. Maar zijn allergrootste kookidool is zonder enige twijfel zijn MOEDER. Als er iemand met gevoel, inspiratie, liefde en improvisatie kookt, is zij het. Als middelste kind van drie zoons hielp hij zijn moeder zo nu en dan. “De kleine werkzaamheden die ik mocht uitvoeren, gaven mij een grote voldoening. Dat stimuleerde mij om nog meer in de keuken te doen. Ik zag al vroeg in dat je met goed bereide gerechten mensen gelukkig kan maken.” Dat deze gerechten helemaal niet ingewikkeld hoeven te zijn bewijst Mounirs allereerste eetherinnering. Met zijn moeder ging hij bij haar beste vriendin op bezoek. “Ik was nog klein. Ik weet nog dat ik honger had en dat zij net Marokkaans brood aan het bakken was. Zij had een grote pot Marokkaanse thee gezet en vroeg wat ik op mijn brood wilde. Ik wilde pindakaas. Ik kreeg een glas zoete muntthee en vers gebakken brood, nog warm, met daarin pindakaas met stukjes noot wat dus ook warm werd. Het was zo ontzettend lekker dat ik het nu nog ‘proef’ als ik eraan terugdenk. ” De Arabische keuken is Mounir met de paplepel ingegoten. Hij wil de kijkers van Grenzeloos Koken graag inspireren de Arabische keuken te ontdekken. Er is in zijn beleving geen persoonlijker manier om iemand te laten blijken dat je diegene heel erg mag dan door voor hem te koken. Erover nadenken wat je wilt koken, de ingrediënten met je eigen kennis en zintuigen uitzoeken en met al je liefde, genegenheid en passie koken voor een dierbare is volgens Mounir het mooiste ter wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *