Ieder mens heeft een laatste wens!

Ieder mens heeft een laatste wens!

Share Button

Tweedejaars bol-studenten Verzorgende (IG) waren begin februari 2016 op themaweek bij Landgoed de Biestheuvel in Hoogeloon. Voor het tweede opeenvolgende jaar verzorgden de docenten voor studenten een afwisselend programma met workshops, gastsprekers, een theatervoorstelling, spooktocht en interessante opdrachten. Eén van de workshops werd gedaan door docente Debby van den Broek. Omdat het goede werk dat zij met haar collega’s doet niet alleen interessant is voor de studenten en meer bekendheid verdient; hieronder haar verhaal:

Naast docent bij de opleiding Verzorgende (IG), ben ik ook sinds vier jaar en één maand vrijwillig verpleegkundige bij de WensAmbulance Brabant. Samen met heel veel geweldige vrijwilligers verzorgen wij wensen voor mensen uit heel Brabant en aangrenzende regio’s, die niet lang meer te leven hebben. Vandaag was ik met Ans Heezemans en Cees Huijben te gast op Landgoed de Biestheuvel. Om onze studenten duidelijk te maken van wat we allemaal doen.

Wij helpen dus mensen om hun laatste wens te vervullen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de bestaande ambulancediensten, hospices, ziekenhuizen en huisartsen. Onze ambulances staan in Helmond, Boxtel, Waalwijk en Bergen op Zoom. WensAmbulance Brabant biedt het vervoer gratis aan, dankzij gulle giften van sponsors, donateurs, verenigingen en particulieren die WensAmbulance Brabant een warm hart toedragen.

Nog één keer het ouderlijk huis zien. Naar familie toe. Of die club bezoeken waar iemand altijd zo graag kwam. Het lijken wensen die heel eenvoudig te vervullen zijn. Maar voor mensen die niet lang meer te leven hebben, is dat echt niet altijd vanzelfsprekend. Omdat ze aan bed gekluisterd zijn bijvoorbeeld – en zittend vervoer niet meer mogelijk is.

Gelukkig is er WensAmbulance Brabant. Bemand door professionele vrijwilligers en uitgerust met comfortabele brancards, brengen wij terminaal zieken nog één keer naar hun favoriete plaats. Ik ben erg blij dat ik mensen nog een mooie dag mag bezorgen op deze manier. Een dag waarop mensen vaak wel beseffen dat dit de laatste keer is dat ze op een voor hen zo bijzondere plaats zijn.

Soms verdrietig, maar tegelijkertijd zo bijzonder dat ik hier deel van mag uitmaken. Heel belangrijk dus ook dat ik onze studenten bewust maak van dat we bestaan en wat we doen. Immers, onze studenten komen vaak bij mensen die niet lang meer te leven hebben. En conditioneel te slecht zijn om zelfstandig op een – voor hen – bijzondere plek te komen.

Geluk zit vaak in kleine dingen. Dat is precies waar ik me vandaag weer erg bewust van ben, terwijl ik de gastles gaf vandaag en nu ik dit schrijf.  Een mooi moment om even te bedenken wat mijn geluksmoment was van vandaag: misschien wel gewoon een spontane glimlach van een volledige vreemde op straat? Of een dikke knuffel van mijn dochter nadat ze haar beker drinken had omgestoten? Of dat ik vanochtend ‘gewoon’ gezond mijn bed uit kwam en ‘gewoon’ naar mijn werk mocht…?

Ik ben blij dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan WensAmbulance Brabant. En het wat bekender heb gemaakt onder onze studenten. Ze zijn inmiddels onze Facebookpagina ook spontaan aan het liken. Ik hoop van harte dat ze gebruik gaan maken van ons! Tenslotte heeft ieder mens een laatste wens!

Wensambulance  ans_0

debby_1  cees_0

Share Button

Auteur

Martijn van der Linden
Zo! Diploma voortgezet onderwijs op zak. Wat nu? Voor mij werd het al snel duidelijk dat ik wilde werken met mensen. Mensen iets leren, mensen ondersteunen bij hun ontwikkeling. Ik ging naar de lerarenopleiding. Maar voor welk vak? Vanuit het idee dat ik val voor logica, complexiteit en creativiteit en daarnaast graag het randje van de uitdaging op zoek, volgde ik de lerarenopleiding wiskunde én Nederlands. In augustus 2014 startte ik aan het Summa College Zorg waar ik momenteel studieloopbaanbegeleider ben en Nederlands en rekenen geef op de bbl-opleidingen Verzorgende-IG en Verpleegkunde (locatie Hegelsom) en de bol-opleiding Verpleegkunde-breed (locatie Eindhoven).

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *