Jeanelene, zowel studente als stagiaire bij Summa College

Jeanelene, zowel studente als stagiaire bij Summa College

Share Button

Jeanelene Fransisca, net als best veel andere studenten weet ze nog steeds niet goed wat ze eigenlijk wil worden. Wat ze wel weet is dat ze graag mensen helpt, de ‘zorg’ spreekt haar dan ook erg aan. Nu loopt ze stage bij Summa Bouw & Infra en Summa Wonen & Design, op het secretariaat en dat vindt ze ook super leuk!

Tijd voor een gesprekje dus…

“Ik loop stage bij Summa Bouw & Infra en Summa Wonen & Design, omdat dit een stageplek is waar de mogelijkheid is om alle werkzaamheden van een secretaresse te leren. Ik vind het secretaresse werk leuk, maar nog liever zou ik iets willen doen in de zorg of iets waarbij ik mensen echt help. Eerder sprak de bejaardenzorg mij aan, omdat ik het leuk vond en nog steeds leuk vind, om mensen te helpen. Nu doe ik de opleiding secretaresse, omdat ik weet dat ik met dit diploma overal kan werken in de administratie bij wat voor bedrijf dan ook.

Wat mij ook erg aanspreekt als secretaresse is dat je anderen helpt door werk uit handen te nemen. Misschien kan ik straks het secretaresse werk uitvoeren bij een zorginstelling? Dat zou mooi zijn! Nu zit mijn secretariële opleiding bij Summa College er bijna op en sta ik voor een moeilijke beslissing. Eind januari ben ik klaar en kan ik twee dingen doen: of ik plak er 1 jaartje ´niveau 4 directiesecretaresse´ achteraan, of ik begin aan een opleiding in de zorg…”

Hoe is het eigenlijk om als Summa student een Summa stage te lopen?

Jeanelene Fransisca Summa College“Heel apart! Ik had op het laatste moment geen stage en was best wel zenuwachtig toen deze voorbij kwam. Is dat wel wat voor mij op een school? Ik had er wel mijn twijfels over. Maar dat het zo leuk zou zijn had ik niet gedacht! Ik heb veel contact met leerlingen en leer de docenten van een hele andere kant kennen. Tijdens de teamvergaderingen zie ik bijvoorbeeld pas hoeveel moeite ze doen voor leerlingen. Ze stoppen echt veel tijd en energie in iedere leerling. Er wordt door de leerlingen over het algemeen best veel gezeurd, maar ik heb veel respect voor docenten gekregen. Er is altijd een goede reden voor een bepaalde beslissing of aanpak.

En de docenten zijn ook super aardig en behulpzaam. Ik moest even wennen in het begin, maar werd direct op mijn gemak gesteld. Of het nou de directeur, stagebegeleider of docenten zijn, ze geven me hier allemaal een welkom gevoel en ik draai gewoon in de dagelijkse gang mee.”

En de studenten, hoe behandelen die jou als stagiaire?

“Lang niet iedereen heeft door dat ik student en stagiaire van Summa ben. Ik word niet anders behandeld of zo. Sommigen zijn wel nieuwsgierig. En stellen wel eens vragen als “Wat doet zo’n jong meisje op kantoor?” Maar iedereen is vriendelijk tegen me. Het is ook niet dezelfde school als ik zelf op zit, dat scheelt natuurlijk ook. Waar ik zit is wel eens sprake van een bepaalde spanning tussen al die meiden bijvoorbeeld, hier is het allemaal wat relaxter eigenlijk. Rustiger ook, meiden zijn echt veel drukker!

Nu tijdens deze stage ervaar ik pas echt wat secretaresse werk eigenlijk inhoudt. Ik behandel e-mail, neem de telefoon op, mag notuleren en heb daarnaast allerlei administratieve taken. Laatst heb ik helemaal zelfstandig het Sinterklaasfeest mogen organiseren. Daar kwam erg veel bij kijken en heb ik echt van A tot Z helemaal zelf geregeld. Over de organisatie kreeg ik na afloop veel positieve reacties, daar was ik wel trots op. Het is echt wel iets anders om dit in de praktijk te doen, dan dat je op school leert. Je gaat er toch met een heel andere blik naar kijken. Ik leer echt super veel, waar ik ook zeker nog veel aan zal gaan hebben. Eigenlijk wel raar en jammer ook, dat ik er nu aan het einde van de opleiding pas echt achter kom wat dit vak allemaal inhoudt…”

Jeanelene zou deze stage zeker aan anderen adviseren. “Je moet er denk ik wel voor gemaakt zijn, taal leuk vinden, goed zijn in het schrijven van brieven en zo, maar je hoeft je zeker niet af te laten schrikken omdat het een schoolstage betreft!” Vanuit Summa mag de begeleiding in het 1e jaar nog wat intensiever, om te kijken of de opleiding goed bij je past. Dan zouden er ook minder studenten halverwege stoppen denk ze. “Je moet al best snel een keuze maken, dat betekent niet dat iedereen al zeker weet dat het ook echt is wat ze uiteindelijk willen doen.”

Een mooie tip van Jeanelene voor Summa College om iets mee te gaan doen volgens mij.

Share Button

Auteur

Marlene Dekkers
Marlene Dekkers helpt met haar bedrijf Marketing Accent ondernemers en marketeers met het verleggen van het accent naar nieuwe marketing. Zij helpt hen bij het strategisch bouwen aan kennisleiderschap, vanuit het DNA en de eigenheid van het bedrijf. Marlene is Registered Digital Marketeer, won de Digital Marketing Professional Award 2013 publieksprijs. Zij is spreker, trainer, docent en blogger en gepassioneerd over thought leadership, vernieuwing en inbound marketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *