Lesley-Anne gaat voor de rode baret!

Lesley-Anne gaat voor de rode baret!

Share Button

Lesley-Anne JacobsLesley-Anne barst van de energie en motivatie. Ze weet wat ze wil. Wat een enorme drive! Ze gaat voor niets minder dan die felbegeerde rode baret van de Luchtmobiele Brigade. ‘Niet klagen maar dragen’ past dan ook uitstekend bij haar.

En ook op haar jacht naar die baret draait ze mee in de top.

Deze topper van Summa Veiligheid wist het op haar 9e al helemaal zeker. Ze wilde soldaat worden. Op haar 12e was ze zich al serieus aan het verdiepen hoe ze die droom kon bereiken. Ze stippelde de weg er naartoe voor zichzelf uit. En ook toen ze de eerste keer niet toegelaten werd bij defensie (een enorme teleurstelling), probeerde ze het later gewoon opnieuw. Door in de tussentijd keihard aan zichzelf te werken, heeft ze dat maar mooi geflikt!

Wat trok haar eigenlijk zo aan in het beroep van militair? “Ik zag toen ik jong was al filmpjes voorbij komen van de Landmacht. Op uitzending gaan met je maten, in teamverband werken aan een missie, grenzen verleggen, fysieke uitdagingen aangaan, dat is wat ik toen al mega interessant vond.”

Ook nu blijkt dat vooral het fysiek lekker bezig zijn, haar erg aanspreekt. Als we het over haar hobby’s hebben rolt namelijk de ene na de andere sport over de tafel, van voetbal tot fitness en van tennis tot hardlopen.

Lesley-Anne zit nu intern, zoals dat heet. Binnenkort begint  ze aan TFO (de functieopleiding waarin ze wordt opgeleid tot ‘minimi schutter’ binnen de Infanterie. Ook heeft ze al opleidingen in Schaarsbergen en Havelte gevolgd. Haar volgende doel is sergeant worden. En uiteindelijk dus die langgekoesterde droom waarmaken: de Luchtmobiele Brigade, de helikopter elite-eenheid van de Landmacht.

In Schaarsbergen, maar ook nu weer is ze de enige vrouw in de opleiding. Niets nieuws voor haar, want tijdens VEVA liep zo ook als enige vrouw tussen de mannen bij Luchtmobiel. Tijdens vrije tijd zoekt ze gewoon haar maten weer op. Gelukkig is ze meestal gewoon ‘one of the guys’.

Voor Summa Veiligheid koos ze in eerste instantie omdat er geen plaats meer was bij andere scholen, maar dat pakte erg goed uit. “Ik ben heel blij dat ik naar het Summa gegaan ben, ik vind het echt een goede school. De regels, discipline en structuur. De militaire instructeurs en docenten vanuit de Landmacht en marine gaven ook goede lessen die overeenkomen met de praktijk. Ook kreeg ik de beste lessen van 3 ex commando’s die in topconditie waren. Zonder moeite gaven ze ons fysieke prikkels; kon je nog praten? Dan gooiden ze er gewoon meer gewicht bij. Allemaal pluspunten, blijkt nu wel.”

De mooiste herinnering aan Summa Veiligheid heeft Lesley-Anne overgehouden aan de 3 dagen die ze mee mocht lopen bij Korps Commando Troepen. “Ja, dat was echt de mooiste ervaring van mijn leven! De hele dag fysiek bezig zijn, je eigen eten moeten maken, zware sportlessen, geweldig. Als er dan zo’n commando voor je staat, respect!”

Lesley-Anne Jacobs 2Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat Lesley-Anne dan precies heeft gehad aan haar opleiding bij Summa. “Bij VEVA heb ik vooral de basis goed geleerd. Denk aan het graven van alarmopstellingen (ligsleuven) patrouilles lopen, ZHKH (zelf hulp kameraden hulp). Als je daarna start bij defensie, gaan ze er vanuit dat je die basis goed onder de knie hebt. De afwisseling in fysieke vakken, zoals zwemmen en krachttraining, dat is ook een goede voorbereiding. Zo ben je fit als je moet beginnen aan je opleiding tot infanterist, want dat eist veel van je lichaam, zowel fysiek als mentaal.

Vakken als Nederlands, Engels en wiskunde waren niet mijn ding. Maar Engels is handig als je op uitzending met een tolk moet werken bijvoorbeeld. En hoofdrekenen komt goed van pas als je SRIM (Snel Richt Middel) op je wapen juist moet af stellen.”

Niet alleen werd Lesley-Anne bij Summa Veiligheid tot Topper verkozen, ook tijdens de VMFO (Voortgezet Manouvre Functie Opleiding) in Schaarsbergen liet ze zien wat ze in huis heeft. Van de 68 man die daar begonnen aan de opleiding, waren er maar 39 die het gehaald hebben. Van die 39 was zij als enige vrouw, ook nog eens de ‘runner up’. De 2e beste dus.

Doorzetten, een voorbeeld zijn voor anderen, de minder goede studenten helpen. Dat zijn redenen dat Lesley-Anne tot de top behoort. “Ik heb altijd veel geregeld voor de groep. Ook bij Summa Veiligheid. Roosterwijzigingen gaf ik dan door bijvoorbeeld. Dat kwam nog al eens voor. Ik deed ook fysiek niet onder voor de rest, en liep vaak vooraan. Door de topperstitel ligt de verwachting van het kader nu ook hoger bij mij, dus moet ik me altijd van m’n beste kant laten zien.

En Lesley-Anne, heb je nog tips voor studenten die dezelfde droom hebben als jij?

“Nou, doorzettingsvermogen heb je wel echt nodig. Er komen zat situaties voor dat je denkt, wat doe ik hier? Dan doorzetten maakt je uiteindelijk trots. Samenwerken is ook heel belangrijk, tijdens een uitzending heb je je buddies echt nodig.”

 

Share Button

Auteur

Marlene Dekkers
Marlene Dekkers helpt met haar bedrijf Marketing Accent ondernemers en marketeers met het verleggen van het accent naar nieuwe marketing. Zij helpt hen bij het strategisch bouwen aan kennisleiderschap, vanuit het DNA en de eigenheid van het bedrijf. Marlene is Registered Digital Marketeer, won de Digital Marketing Professional Award 2013 publieksprijs. Zij is spreker, trainer, docent en blogger en gepassioneerd over thought leadership, vernieuwing en inbound marketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *