Marcel Schouten: “Als je alleen maar zwemt, is het een stille wereld.”

Marcel Schouten: “Als je alleen maar zwemt, is het een stille wereld.”

Share Button

De 22-jarige Marcel Schouten heeft maar één droom: meedoen aan het openwater zwemmen bij de Olympische Spelen in Tokyo in 2020. Marcel: “Toen Pieter van de Hoogenband goud won op de Olympische Spelen van 2000, dacht ik: ‘Dat wil ik ook!’. Vanaf toen ben ik er vol voor gegaan en draait mijn leven om wedstrijdzwemmen. Op mijn achttiende verhuisde ik van Haarlem naar Eindhoven om in het mekka voor zwemmers ‘De Tongelreep’ te trainen onder leiding van oud-wereldkampioen Marcel Wouda. Dat doe ik op nationaal niveau.”

Flexibiliteit
Marcel startte in Haarlem een opleiding ‘Elektrotechniek’. Na zijn verhuizing vervolgde hij zijn opleiding bij het Summa College. Marcel: “Vorig jaar rondde ik mijn opleiding af. In de beginperiode merkte ik dat docenten nog weinig te maken hadden met topsporters. Er was niet altijd begrip voor mijn drukke trainingsschema waardoor ik vaak lessen miste. Gelukkig kon ik altijd met vragen bij mijn loopbaanbegeleider Cok Damen terecht. Tijdens de opleiding ontstond er een grotere mate van flexibiliteit en begrip en zocht de school mee naar oplossingen. Met mijn topsportcoördinator, loopbaanbegeleider en de directeur stelden we in samenspraak een plan op. Dat had ik nodig, want ik was wat school betreft te gemakzuchtig. Ik dacht: ‘Het komt wel goed.’. Mede door deze aanpak ben ik geslaagd. Daar ben ik Summa dankbaar voor.”

Zelfontwikkeling
“Zelfontwikkeling en deel uitmaken van de maatschappij vind ik heel belangrijk”, vervolgt Marcel. “Als je alleen maar zwemt, is het een stille wereld met weinig gebeurtenissen en mensen om je heen. Op school ontwikkelde ik ook andere competenties. Ook na mijn zwemcarrière is er nog een leven. Daarom start ik na de zomer met een Hbo-opleiding ‘Bedrijfseconomie’. Wie weet wat de toekomst brengt, maar nu staat het zwemmen nog op nummer één!”

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor topsporters bij het Summa College? Kijk dan op onze website.

Share Button

Auteur

Lesley Kleef
Belgische met Nederlandse roots | Woont in Turnhout (B) | Goed bouwjaar: 1976 | Twee grootste passies: haar zoon Maurits en bedrijf Soulid | Doorzetter, die weet wat ze wil | Hart voor adviestrajecten op het vlak van marketing en communicatie | Geeft graag gedrags- en communicatietrainingen | Dol op tekstschrijven | Maatschappelijk betrokken | Luistert graag naar rockende vrouwen | Houdt van skiën, paardrijden, motorrijden en watersporten (in een vorig leven, toen ze nog tijd over had) | In voor avontuur |The only way to do great work, is to love what you do (Steve Jobs).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *