Martijn staat altijd één keer vaker op dan dat hij valt…

Martijn staat altijd één keer vaker op dan dat hij valt…

Share Button

Stel Martijn Bax een vraag en hij is niet te stoppen. Wat een enthousiaste kerel zeg! En dat terwijl hij ‘van ver moest komen’, zoals ze dat dan noemen. Martijn heeft het zeker niet makkelijk gehad in zijn schoolperiode, maar wist zich zo te ontwikkelen, dat hij nu zelfs Topper van Summa Facilitair is!

Hij wist nooit echt wat hij wilde worden. VMBOgl (gemengde leerweg) heeft hij behaald, met goede punten op zak. HAVO bleek voor hem een te grote stap, “veel meer stof dan ik gewend was” en ook lukte het hem niet de MBO opleiding tot onderwijsassistent af te ronden. Onder andere faalangst was één van de boosdoeners. Martijn is toen een jaar gaan werken, om uiteindelijk toch weer in de schoolbanken te kruipen, in het volwassenonderwijs deze keer.

Hij wilde graag evenementenorganisator worden en ging daarom liever een facilitaire opleiding volgen. Maar die was vol, dus heeft Martijn weer via een uitzendbureau veel verschillende banen gehad en zo breed ervaring opgedaan. Een jaar later kon hij wel beginnen bij Summa Facilitair. Hij meldde zich aan voor FD Niveau 4, maar na 3 intensieve intakegesprekken hebben ze met Martijn samen besloten hem in Niveau 2 te plaatsen. Zodat hij succes zelf goed kon ervaren. Dat ging goed en 2 jaar later behaalde hij zijn diploma Niveau 2 en stroomde dat jaar door naar Niveau 4.

Martijn was daarom zelf erg verbaasd over de nominatie voor Topper en wilde deze eigenlijk afslaan… “Ik snapte daar niks van met mijn geschiedenis. Summa vertelde me over de betekenis van de titel. Dat het niet zozeer met intelligentie te maken heeft, maar des te meer met de prestaties die je, ondanks tegenslag, neer weet te zetten. Zo ben ik een doorzetter en altijd anderen aan het helpen bijvoorbeeld. Toen ze me dat duidelijk gemaakt hadden, vond ik het een hele mooie eer.”

Martijn loopt nu stage bij Lumens Groep, in het facilitair team van deze organisatie voor maatschappelijke dienstverlening. Dat past hem prima. Hij neemt onderhoudsmeldingen voor z’n rekening, maar is ook bezig met het uitvoeren van kleine taken, zoals het vervangen van lampen. “Deze stage is wel heel anders dan die op niveau 2, waarin je met behulp van een dagschema alles voorgekauwd krijgt. Nu heb ik veel zelfstandigheid, dat is erg leuk, maar ook wel moeilijk. Daardoor zakt mijn motivatie nog wel eens, maar ik wil het wel goed doen. Zo moest ik bijvoorbeeld voor 43 locaties de verschillende abonnementen uitzoeken. Ik ben al geen ‘computernerd’, dus dan speelt de onzekerheid wel weer even op.”

startfinish Martijn BaxDoor de hevige faalangst die Martijn door de jaren heen ontwikkeld heeft, komt een opmerking als ‘jij kunt dat niet’ nog altijd extra hard aan. Maar nu Martijn wat ouder is, kan hij hier beter mee omgaan en kan hij de discipline die de stage van hem vraagt ook beter opbrengen. Daarin heeft hij goede begeleiding gekregen vanuit het GGZe. “Mijn ervaring met het Summa College is ook positief. Na een aantal mindere keuzes, zie ik nu weer een kansrijke toekomst voor me. Met veel vrijheid. De leerkrachten, stagebegeleiders en facilitair medewerkers, ze zijn erg behulpzaam, dat doen ze echt goed. Je bent geen nummertje hier. Het klopt echt, dat ‘haal het beste uit jezelf’.”

Martijn heeft zich heilig voorgenomen om na deze studie een half jaar met een goede doelenorganisatie naar landen te reizen om mensen te helpen. Helpen met voedselverspreiding, scholen bouwen, dat soort dingen. Eerst wil hij zijn diploma halen en ondertussen is hij met zijn bijbaan in het Sint Anna Ziekenhuis in Geldrop geld aan het sparen om dit te kunnen doen. Martijn is 27 jaar als hij klaar is. En dan wil hij nog door naar het HBO. “Ik wil mijn veld verbreden, een bedrijf aansturen als het gaat over facilitair management bijvoorbeeld.”

Martijn, heb je eigenlijk nog tips voor studenten die Summa Facilitair willen gaan volgen? “Het helpt als je stressbestendig bent. Je moet goed overzicht kunnen houden en vooruit kunnen kijken. Het grotere plaatje kunnen zien, waar het goed voor is, wat je aan het doen bent. Laat ook zien dat je iets wilt bereiken. En niet op het laatste moment gaan leren, maar echt een week van tevoren beginnen.”

“Wat mij nu heel erg interesseert in het facilitair veld is het onderhoud en BHV. Misschien kan ik in de toekomst mijn oude droom weer oppakken en alsnog voor de klas staan. Bijvoorbeeld als leerkracht facilitair. Dat zou mooi zijn.”

 

Share Button

Auteur

Marlene Dekkers
Marlene Dekkers helpt met haar bedrijf Marketing Accent ondernemers en marketeers met het verleggen van het accent naar nieuwe marketing. Zij helpt hen bij het strategisch bouwen aan kennisleiderschap, vanuit het DNA en de eigenheid van het bedrijf. Marlene is Registered Digital Marketeer, won de Digital Marketing Professional Award 2013 publieksprijs. Zij is spreker, trainer, docent en blogger en gepassioneerd over thought leadership, vernieuwing en inbound marketing.

One comment

  • Martijn, ik ben trots op je! Ik weet je nog ons eerste gesprek. Je moest stoppen met de opleiding onderwijsassistent je wist niet meer wat te doen. Samen zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging waarin jij al je talenten in kwijt kon. Op dat moment wist je niet welke talenten je allemaal had. Maar gedurende ons traject kwam je hier achter en uiteindelijk bleek de opleiding facilitaire dienstverlener hier het beste bij aan te sluiten! Helaas kon je niet meteen starten en ben je gaan werken. Aan je zelf en om ervaring op te doen. En nu ben je een aantal jaren verder en sta je in de spotlight!!! Dik verdiend Martijn!!! Geloof in jezelf, jij komt er wel!!! Succes!!

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *