Meteoriet of niet!?

Meteoriet of niet!?

Share Button

Zoals beloofd in een eerder blog is het weer tijd voor een ‘best of’ lijstje. Een lijstje met leuke luchtvaart- en vliegtuigweetjes. Tijdens de lessen vakleerbij ons op school vind ik het zelf altijd leuk om zo nu en dan een leuk vliegtuigverhaal of weetje erin te gooien. Omdat het vorige blog zo goed is gelezen, méér dan 300 keer, hier het beloofde vervolg met de laatste vier van mijn top tien.

  1. Worden we sneller dronken aan boord? Fabel of feit? Men zegt wel eens dat je eerder dronken wordt aan boord van een vliegtuig dan gewoon op de grond aan de bar. Het is een regelrechte fabel. Onderzoek heeft aangetoond dat er géén aanwijsbare redenen zijn om eerder ‘tipsy’ te worden in de lucht. De luchtdruk heeft geen effect op je drankgebruik. Aan de andere kant, van vier glazen champagne bij het ontbijt in de businessclass gaat iedereen spreken met een dubbele tong.
  2.  Is ‘het’ beter in de ‘Mile High Club’?
   Wat is er nu zo leuk aan lid zijn of worden van de Mile High Club? Er gaat een theorie rond dat wanneer je bepaalde dingen in de beperkte luchtdruk van een vliegtuigcabine zou doen het beter zou voelen. Niets is minder waar. Omdat de luchtdruk van een vliegtuig tegenwoordig sterk de druk op een berg op de grond benaderd (vroeger 2400 meter, tegenwoordig in de 787 Dreamliner 1800 meter) is er géén aanwijsbaar verschil, buiten dan het feit dat je betrapt kunt worden. Overigens bestaat de club ook niet echt, op papier dan tenminste. 😉
  3. De deur op een kier op tien kilometer. Kun je een deur openen tijdens de vlucht? Simpelweg.. Nee! Onder invloed van de champagne van punt 1 in combinatie met te veel slaappillen zijn er wel passagiers die proberen een deur te openen in ‘mid-flight’. Meestal worden ze door bemanning en passagiers tegen de grond gewerkt tijdens het proberen. Daarnaast hebben vliegtuigen van tegenwoordig zogenaamde ‘plug-doors’ de deuren sluiten en sealen door de eerder genoemde drukcabine. Een deur openmaken in de lucht vergt zo’n 100 Arnold Swarzeneggers die met alle macht aan de deur moeten trekken om deze ook maar te bewegen. Dus, tot de tijd dat je vliegt met honderd bodybuilders, geen zorgen.
  4. Naar buiten gezogen door de WC.
   Er zijn vele fabels over een vliegtuigtoilet. Je zou erop vast kunnen komen te zitten, je kunt er door naar buiten gezogen worden. Allemaal technisch onmogelijk en onzin. Ook denken veel mensen dat poep en plas meteen naar buiten valt, net als vroeger bij de trein. Ook niet waar. Vliegtuigen hebben gewoon een chemisch toilet, een vliegende dixi dus. Er valt wel eens wat naar buiten, recent nog viel een stuk versteende poep in Amstelveen door een dakraam. De bewoonster dacht dat het een meteoriet was. Helaas, het was ontlasting uit de holle ruimte van het vliegtuig van waaruit de toilet wordt geleegd. Kijk hier voor het verhaal en als je het aan kunt een foto… Haha!

Dat waren ze dan, de leukste vliegtuigweetjes en fabels. Schrijf je vanaf nu in. Wil je eerst meer weten over onze opleiding? Kom dan op 19 november 2016 tussen 10.00 – 16.00 uur naar onze open dag op Eindhoven Airport. Kun je niet?! Geen probleem. Op 22 januari 2017 heb je een tweede kans. Graag tot dan!

Share Button

Auteur

Mark Dekkers
Voormalig kok en purser van de Koninklijke Luchtmacht. Nu als docent voor de klas bij Summa Luchtvaartdienstverlening op Eindhoven Airport. Gastvrijheid is geen vak, het is een overtuiging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *