Midia gaat als een speer, want ze heeft een missie!

Midia gaat als een speer, want ze heeft een missie!

Share Button

Topper Summa Laboratorium Midia KhalifaMidia Khalifa wil echt het verschil maken. Zij weet precies wat ze wil en is hard op weg haar dromen waar te maken. Een ambitieuze en veelbelovende dame dus. Haar bijzondere verhaal bezorgt ons kippenvel.

Geen middelbare school voor Midia

‘Ik mis een groot gedeelte onderwijs in mijn jeugd. Als 15 jarige kwam ik vanuit Irak met mijn familie naar Nederland. Ik heb 2 jaar les in de Nederlandse taal gevolgd. Omdat ik bijna 16 jaar was, ben ik daarna niet meer naar de middelbare school gegaan.’

Midia heeft dus niet zo’n goede voorbereiding en start gehad op de middelbare school als anderen. Ze maakte via school kennis met plantenveredeling. Tijdens die lessen groeide haar interesse voor het laboratorium en zo kwam zij terecht bij Food Production op de Groene Campus in Helmond. ‘Ik deed plantenveredeling, maar dan echt de basisdingen, zoals het uitpluizen van het DNA van planten.’ 

Later kwam ze terecht bij Huijbregts Groep in Helmond. Hier begon haar leven voor haar gevoel pas echt. Tijdens deze snuffelstage in de voedingsmiddelenindustrie, die uiteindelijk een half jaar duurde, vond zij haar echte passie. ‘Ik mocht in het laboratorium allerlei analyses doen en ik vond alles even interessant om te onderzoeken. Uiteindelijk kreeg ik daar zelfs een contract aangeboden om naast mijn opleiding, in het laboratorium te blijven werken, echt geweldig!’

Nu Midia haar passie had gevonden, wilde ze dus graag een opleiding gaan volgen voor het beroep van laborante. Zij woont in Eindhoven en koos daarom voor Summa Laboratorium. Helaas voldeed Midia totaal niet aan de toelatingseisen. Zij had nou eenmaal niet de vereiste vooropleiding en diploma’s op het gebied van wiskunde, natuurkunde en biologie bijvoorbeeld.

‘Ja, ik was wel een raar geval. De afwijzing deed me echt enorm pijn en ik was er nogal verdrietig over. Dat vertelde ik ook bij het bedrijf waar ik toen werkte. Zij hebben mij geholpen door contact te hebben met Summa. Super toch? Ik had ondertussen zelf ook nog een heftig gesprek met de docent biologie gehad, over hoe graag ik het echt wilde.’ Uiteindelijk kreeg Midia toch een kans en mocht ze niveau 3 proberen, omdat ze zo ontzettend gemotiveerd was en het zo erg graag wilde zelf. ‘Wat was ik blij toen ik aangenomen werd, dat vergeet ik echt nooit meer!’

Altijd die paar stappen extra

Voordat de opleiding begon, had Midia ter voorbereiding haar studieboeken van wiskunde en natuurkunde alvast gelezen. Dat zegt wel iets over haar wil en inzet. Aan het einde van een succesvol schooljaar mocht ze overstappen naar niveau 4. Toch koos ze ervoor eerst niveau 3 helemaal goed te doorlopen. ‘Ik heb altijd extra moeite gedaan. Altijd een stapje extra gezet. Mijn grote hobby vioolspelen heb ik bijvoorbeeld opgegeven voor school.


Vanuit mijn perfectionisme wist ik, dat ik anders onvoldoende aandacht en tijd zou hebben om beide goed te kunnen doen. Daarom maakte ik ook de keuze om eerst niveau 3 goed te doorlopen.’

Na afronding van niveau 3 stroomde Midia door in het 2e jaar van niveau 4. Ook het bedrijf waar Midia haar eindstage deed, bood haar na afloop direct een contract aan. Momenteel werk ze daar nog. Uiteindelijk wist Midia in slechts 4,5 jaar het niveau te bereiken dat ze graag wilde halen. Allemaal onderdeel van haar missie. In het nieuwe schooljaar begint zij namelijk in Leiden aan een HBO studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. En dat doet ze dan in 3 jaar, in plaats van 4 jaar.

‘Mijn grote droom is in mijn geboorteland Irak-Koerdistan, meehelpen met de verbetering van de kwaliteit van laboratoria. Het klopt echt niet, zoals het daar gaat. Dat heb ik tijdens mij stage zelf gezien. Mensen lijden onnodig, simpelweg omdat daar niet het medische niveau is, dat we hier wel hebben. En als ik uiteindelijk toch in Nederland zou blijven, zou ik graag in een onderzoekscentrum een bijdrage leveren aan het onderzoek naar de genezing van kanker.’

 Midia is een inspiratiebron voor velen. Zij bewijst dat alles kan, als je er maar in gelooft. Zij wordt gedreven door haar missie en ik wens haar alle succes bij het waarmaken van haar grote droom!

Share Button

Auteur

Marlene Dekkers
Marlene Dekkers helpt met haar bedrijf Marketing Accent ondernemers en marketeers met het verleggen van het accent naar nieuwe marketing. Zij helpt hen bij het strategisch bouwen aan kennisleiderschap, vanuit het DNA en de eigenheid van het bedrijf. Marlene is Registered Digital Marketeer, won de Digital Marketing Professional Award 2013 publieksprijs. Zij is spreker, trainer, docent en blogger en gepassioneerd over thought leadership, vernieuwing en inbound marketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *