Ontsnapt van het vliegveld

Ontsnapt van het vliegveld

Share Button

90892f_e48a83fc2dce4fffb738879280319b1c_jpg_srz_p_300_229_75_22_0_50_1_20_0Achtenveertig minuten met negen medestudenten opgesloten op een vliegveld. Eerst alleen of met z’n tweeën, en straks allemaal samen. Je kent elkaar pas vier dagen en nu al zit je samen in één hok. Om er uit te komen  moeten ze samenwerken, samen de puzzels op moeten lossen en moeten praten met die ene medestudent die tot op heden vaak nog even de kat uit de boom keek en niet zo opviel. Sterker nog, deze berekenende student van gisteren staat nu aan het hoofd van de hele operatie. Zij is het nu die iedereen vraagt wat ze aan het doen zijn, die iedereen steeds terugroept om verslag uit te brengen over de situatie. 

Summa Luchtvaart
Als vrij jonge opleiding in het aanbod van Summa College hebben we al veel uitdagingen overwonnen en zitten me inmiddels met het grootste gedeelte van ons team op Eindhoven Airport. We zitten, bovenaan de roltrap, letterlijk en figuurlijk bovenop de praktijk. Studenten krijgen les in lokalen in de terminal, als de deur op een kier staat hoor de je omroepster vertragingen doorgeven. Als een reiziger de weg kwijt is of op zoek is naar douane, marechaussee of de gebedsruimte loopt hij of zij met een rolkoffer erachteraan langs ons lokaal.

Teambuilding
Een vliegveld kent normaal gezien voor ons en onze studenten geen geheimen. Vandaag is dat even anders. De (grond) stewardessen van morgen zitten vandaag opgesloten in een ruimte waar je binnen achtenveertig minuten uit moet zien te komen. Dit lukt enkel en alleen als je gebruik maakt van elkaar en elkaars kennis en inzicht. De ultieme kennismaking, je hebt elkaar keihard nodig. Feitelijk is het een teambuildingsactiviteit met een groep medestudenten waarvan je tot vandaag nog niet eens wist dat je een team zou vormen.

Gluren en Escape
We kijken als docenten al koffieleutend (stereotype zijn is soms zó leuk) mee op een iPad buiten de kamer. We zien studenten afwachten, we zien studenten de leiding pakken en het werk verdelen. Dit is voer voor de volgende loopbaan les! Prachtig om te zien. Enkele van ons gaan ook met groepen mee en vermaken zich zelf ook in één van de ‘Escaperooms’ zoals dit principe heet. Inmiddels zijn er na de opkomst uit steden als Boedapest, New York en Londen hier in Nederland ook ruim 198 van deze ‘ontsnappingskamers’, de ene heeft een horror thema, de ander een verlaten politiebureau en wij hebben gekozen voor onder andere een vliegveld in aanbouw.

Maandag
Het is nu weekend en we kijken terug op een leuke introductie. Studenten hebben elkaar leren kennen en zijn samen op pad geweest. Samen in de bus, samen iets ruilen in de stad, samen boodschappen doen om de lunch te verzorgen voor elkaar, samen zijn ze opgesloten in een kamer en hebben samengewerkt om eruit te komen. Van de zes teams van ongeveer tien is er slechts één team in geslaagd te ontsnappen. Of het iets zegt over samenwerking? Of het iets zegt over de klas als groep? Wij denken van wel. Ze hadden nog één minuut en zes seconden over op de klok, chapeau. Maandag begint het reguliere lesrooster weer, voor de startende student misschien wel net zo spannend. Te laat komen wordt niet geaccepteerd. Daar kan niemand aan ontsnappen..

 

 

 

Share Button

Auteur

Mark Dekkers
Voormalig kok en purser van de Koninklijke Luchtmacht. Nu als docent voor de klas bij Summa Luchtvaartdienstverlening op Eindhoven Airport. Gastvrijheid is geen vak, het is een overtuiging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *