“Onze opleiding stukadoor is heel anders dan een BBL-opleiding”

“Onze opleiding stukadoor is heel anders dan een BBL-opleiding”

Share Button

“Er komt van alles binnen hier. We hebben hier zelfs een vrachtwagenchauffeur gehad die de winterperiode wilde overbruggen met een stukadoorsopleiding. Hij ging in de VUT, het was puur voor de hobby.” François van Eekert is docent bij Summa College, en geeft les in ‘stukadoren en afbouwtechnieken’: “We zijn de enige ROC-opleiding die deze cursus geeft, als contractonderwijs. Normale BBL-opleidingen duren 2 jaar.” En ik heb als interviewer ook veel opgestoken: stukadoren stucen, maar je mag ze geen stucadoor noemen.

De opleiding stukadoor bij Summa

“Een cursus stukadoren is hier maatwerk, de klant geeft aan wat ie wil. Een basiscursus duurt 8 dagen, maar het kan ook korter of langer. We proberen de cursist in zo kort mogelijke tijd met zoveel mogelijk producten zoveel mogelijk te laten werken, zodat ze er gevoel voor krijgen. Maar niet te kort hoor, gemiddeld een halve dag per materiaal.” En wat is dan het minimum? “In drie dagen hebben ze alles wel een keer gehad, maar als iemand zes weken komt is het een kwestie van repeteren en bijschaven. Het ligt ook aan de snelheid van de kandidaat, echte bouwvakkers met ervaring zijn vaak sneller met bepaalde onderdelen dan mensen voor wie het niet dagelijks werk is.” Dus die kunnen het in een kortere tijd? “Ja, we hebben ook ééndags cursussen, bijvoorbeeld voor tegelzetters of metselaars die wat meer willen gaan stucen. Als een wandje verkeerd staat bijvoorbeeld, dat ze dat zelf makkelijk aan kunnen passen.” Dat kan praktisch zijn inderdaad.

“Onze klanten zijn vooral aannemers, woningbouwverenigingen, omscholers, re-integratie kandidaten. Maar ook vutters, zelfstandigen en hobbyisten. Er zijn dus ook mensen die het zelf betalen.” En hoe komen die bij jullie? “Ze nemen contact op met mijn collega Inge over de mogelijkheden. Alles is mogelijk, de klant vraagt en wij draaien. Een basiscursus bestaat uit binnen en buiten stucwerk, plafonds, met schuurwerk en pleisterwerk. Als mensen méér van dat willen, kan dat allemaal.” En wat leren ze dan? “Ze leren over alle soorten ondergronden en voorbehandelingen, vertinnen en berapen, verwerken van hand- en hechtgipsen en ze krijgen praktijkgerichte theorie. Het is heel breed: van traditioneel naar de moderne technieken zoals glanspleisters, moderne sierpleisters, speciale cementgebonden producten. Die moderne materialen zijn bijv. al na een paar uur droog en overtegelbaar, vroeger duurde dat dagen, voordat het droog was.” François heeft de stukadoors-wereld zien veranderen.

Pas laat een stukadoorsopleiding

“Ik ben zelf 18 jaar stukadoor geweest, met mijn 16e begonnen, mijn vader had een stukadoorsbedrijf. Toen de economie bij mijn afstuderen heel slecht was kon ik hem na mijn bouwopleiding meteen gaan helpen, anders moest ik thuis zitten.” En dus altijd stucwerk gedaan? “Ja, Ik ben wel altijd blijven leren en ben uiteindelijk bij de overheid in de advisering terechtgekomen: schade-analyses, kwaliteitscontroles, kwaliteitsbewaking en zo voort. En vanuit daar ben ik bij Summa verzeild geraakt.” En daar werkt hij nu nog.

“Ik heb wel een bouwopleiding gehad, maar stukadoren had oorspronkelijk niet mijn voorkeur. Thuiszitten was echter geen optie, dus ben ik toch in het vak gerold. Pas jaren later heb ik de opleiding stukadoren gedaan, maar die was voor mij niet zo moeilijk natuurlijk. Ik ben uiteindelijk met 5 tienen geslaagd, de enige in Nederland ooit. Daar ben ik best wel trots op.”

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *