Samen naar het Summa College, samen geslaagd!

Samen naar het Summa College, samen geslaagd!

Share Button

Dat is wat de drie kinderen uit het gezin Van Eijk uit Eindhoven deze week overkwam. Melanie (20) koos als eerste voor de opleiding Pedagogisch Werk, niveau 3 bij het Summa College en daarna volgde de 18-jarige tweeling Mitchel (Automonteur, niveau 2) en Michelle (Onderwijsassistent, niveau 4) haar voorbeeld. Door een toevallige samenloop van omstandigheden slaagden ze dit jaar allemaal tegelijk voor hun opleiding bij het Summa College.

“Het is bij het Summa College nog nooit eerder voorgekomen dat er uit één gezin drie kinderen tegelijk geslaagd zijn. En daar zijn we alle drie stiekem best wel een beetje trots op, want bijzonder is het zeker!” Een groot feest geven ze niet, wel prijken er sinds deze week drie geslaagd posters van de Albert Heijn voor het raam bij huize Van Eijk in Eindhoven. “Want waar er drie slagen wonen ook drie geniën in huis,” laat mam Désirée lachend weten.

drie keer geslaagd, dus drie posters voor de raamTrotse ouders
Pap, Martien en mam, Désirée zijn maar wat trots op hun drie oogappeltjes. “Ze hebben zich alle drie elk op hun eigen manier ontwikkeld en ingezet voor het behalen van hun opleiding bij het Summa College.” Michelle is een echte streber: “Alles moest wijken voor school of haar sport volleybal. We vonden echt dat ze af en toe eens moest afschakelen en wat anders moest gaan doen. Maar nee, dan was er weer een opdracht die af moest of moest er geleerd worden.”

Engelengeduld
De opleiding Pedagogisch Werk die Melanie koos was haar echt op het lijf geschreven. “Ze heeft engelengeduld, is lief en probeert echt te begrijpen hoe anderen zich voelen. Ze geeft anderen precies die aandacht die ze op een bepaald moment nodig hebben. Ze heeft vaak niet in de gaten hoe goed ze dit doet!”

Laatbloeier?
En Mitchel? “Hij heeft zich op het laatste moment nog voor de volle 100 procent ingezet. Mitchel is nooit het type geweest dat graag naar school ging. Dan moet je leren, en huiswerk maken. En dat kost vooral allemaal veel tijd. Mitchel wil gewoon met zijn handen bezig zijn, en resultaat zien. Vier dagen per week lekker sleutelen aan auto’s bij zijn stagebedrijf en één dag per week naar school is precies wat bij hem past.”

Waarom het Summa College: drie maal is scheepsrecht?
De drie Van Eijkjes kozen alle drie bewust voor een opleiding bij het Summa College. Michelle weet wel waarom dat zo is gekomen: “We maakten alle drie een bewuste keuze die bepaald werd door onze eigen karakters. Ik wilde altijd al de opleiding Onderwijsassistent gaan doen en besloot uiteindelijk om die bij het Summa College te volgen. De sfeer tijdens de open dag voelde gewoon goed.” Voor Mitchel was de keuze voor het Summa College snel gemaakt. “Ik wilde altijd al automonteur worden en wil later mijn eigen garage hebben. Het Summa College was dichtbij huis en ik hoorde van anderen dat het een goede school was.” En Melanie, die als eerste bij het Summa College van start ging, koos voor het Summa omdat ze zich er tijdens de open dag meteen welkom voelde en er goed geholpen werd met de dingen die ze over de school wilde weten.

Maar hoe konden jullie nu alle drie tegelijk slagen?
Michelle legt uit: “Drie jaar geleden zijn mijn zus en ik tegelijk geslaagd. Ik voor het vmbo en mijn zus voor het voorschakeltraject mbo bij het Summa College. Mijn broertje liep een jaar achter op ons, maar omdat hij de opleiding van twee jaar op het Summa College ging doen, zijn we uiteindelijk alle drie tegelijk geslaagd.”

Na het Summa?
Michelle: “Ik ga Pedagogiek studeren bij Fontys Hogeschool in Eindhoven. Ik wil me graag verder ontwikkelen in mijn vakgebied en vind het belangrijk om deel te nemen aan de ontwikkeling van kinderen. De generaties veranderen ontzettend, dat heb ik al gemerkt tijdens mijn stages op de basisscholen. Ook bij de deelraad van het Summa College merkte ik dat veel studenten veranderingen willen zien. Ik wil leren hoe ik oplossingen kan creëren voor problemen die zich voordoen op scholen.”

Twee blijvertjes 😉
Mitchel wil zich graag verder ontwikkelen in het vak van automonteur en vervolgt zijn opleiding bij het Summa College op niveau 3. Ook Melanie blijft nog even bij het Summa College hangen. “Ik ben bij het Summa College veel zelfstandiger geworden en ga nu naar de kopklas pedagogisch medewerker niveau 4 waar ik deze opleiding in één jaar mag doen! Zo kan ik me verder ontwikkelen in mijn vak en mag ik later grote thema’s uitwerken bij bijvoorbeeld een kinderdagverblijf.”

Drie diploma-uitreikingen op één dag?
Dat lijkt nogal een logistieke uitdaging… “Dat viel gelukkig allemaal wel mee”, laat Désirée weten: “De diploma-uitreiking van Melanie was op maandag 4 juli en daar konden we allemaal bij zijn. Met de tweeling was het een ander verhaal, want deze uitreiking was op dinsdag 5 juli rond dezelfde tijd. Martien ging samen met de vriendin van Mitchel naar de uitreiking van Mitchel en Melanie en ik gingen naar die van Michelle. Het laatste uur konden we allemaal samen nog het laatste deel van de uitreiking van Michelle meemaken.” Eind goed, al goed voor de familie Van Eijk!

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *