Studentsday Dutch Technology Week: “Een goed beeld van de praktijk”

Studentsday Dutch Technology Week: “Een goed beeld van de praktijk”

Share Button

dennis bullens“Ik weet nog niet of ik nu verder ga op een hbo, of ga werken bij een bedrijf waar ik ‘s-avonds een hbo-opleiding kan doen. Dat tweede lijkt me interessanter, want dan heb je toch een basisinkomen.” Dennis Bullens is student Mechatronica bij Summa, en heeft de zogenaamde ‘Studentsday’ bezocht als onderdeel van de Dutch Technology Week. De contacten die hij die dag met het bedrijfsleven heeft opgedaan smaakten naar méér, maar Dennis wil zich wel blijven ontwikkelen: “Mijn vader is leraar en die heeft een opleiding gedaan vanuit school in de avonduren. Dat was één avond per week, dus dan heb je nog genoeg tijd over om andere dingen te doen.” Dennis vertelt over de Studentsday.

Dutch Technology Week: technische banen in de praktijk

“Voor de StudentsDay moest je je aanmelden voor een rondleiding bij 2 bedrijven en daar kon je dan vragen stellen over de carrièremogelijkheden voor een mbo-student. ‘s-Avonds was er nog een barbecue waar 21 bedrijven zich presenteerden, want je kon er maar 2 kiezen voor een rondleiding.” En wat voor bedrijven stonden daar? “Er waren organisaties als Defensie en technische bedrijven zoals VDL ETG of VDL Bus&Coach. Bedrijven die je willen informeren over de mogelijkheden die ze werknemers bieden, voor vervolgopleidingen en zo.” En daar heeft Dennis wel oren naar, de bedrijven in zijn rondleiding wisten hem in elk geval te boeien.

Op bezoek bij PMB-UVA en KMWE

“Ik ben vandaag eerst naar PMB-UVA geweest. UVA is een bedrijf dat machines maakt om voedsel te verpakken. En PMB maakt machines om tabak te maken, bijvoorbeeld om het dekblad om de sigaar heen te doen” En wat viel je op? “Wat me daar vooral opviel is hoe ze daar werken, en problemen oplossen die ze tegenkomen. Dat interesseerde me best wel, vooral de engineering-oplossingen. Ik heb ook gekeken hoe machines werkten, dat waren soms erg geavanceerde machines.” En toen ging de reis verder naar het volgende bedrijf.
“Het andere bedrijf waar ik ben geweest is KMWE, een mechatronica-bedrijf. Ze hebben daar bijvoorbeeld een afdeling die vliegtuigonderdelen maakt, en de tak Projects & Systems waar ze vooral cleanrooms hadden.” En wat vond je daar het meest interessant? “Ze lieten zien hoe ze dingen in elkaar zetten, zoals een apparaatje dat testte of een component op een printplaat goed vastzat en hoeveel kracht nodig was om het los te krijgen. Maar het meest interessante was om te zien hoe ze met CNC-machines van alles verspaanden.” En dat sluit goed aan bij de opleiding van Dennis.

Mechatronica in de praktijk

“Ik doe zelf de opleiding Mechatronica bij Summa, een combinatie van mechanica en elektronica. Dat gaat over het ontwerpen van machines, de juiste tekeningen maken en aanleveren. Je leert van alles: mechanica, besturingen, componenten, motortechniek, aandrijftechniek, noem maar op.” En hoe was je op de Studentsday terechtgekomen? “Ze hadden gevraagd of ik mee wilde denken, om de dag succesvol te maken. Maar zelf wilde ik zien hoe het in praktijk allemaal gaat, bij stages leer je wel veel maar daar leer je maar één oplossing voor een probleem. En als je bij veel verschillende bedrijven binnen kunt kijken zie je alle mogelijke oplossingen, daar leer je veel meer van.” En Dennis is leergierig merk ik. Maar of zijn medestudenten dat ook zijn?

“Bij ons op school was het wel verplicht om erheen te gaan, maar ik kan niet zeggen of het mijn medestudenten echt interesseerde. Ik vond het in elk geval een geslaagde dag, volgend jaar moeten ze het zeker opnieuw doen.”

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *