Topsport en mbo scoren goed

Topsport en mbo scoren goed

Share Button

Haal het beste uit jezelf! Dit is de slogan van het Summa College. Maar wat is het beste uit jezelf halen? Betekent dit: zo’n hoog mogelijke cijfers halen, de beste stage lopen, de beste lessen geven? Vaak wordt gekeken naar onderwijsprestaties, maar ‘talent’ kent veel meer verschijningsvormen. Niet alleen binnen school, maar zeker ook buiten school. Er zijn veel studenten die naast hun opleiding ook uitblinken op andere vlakken, zoals topsporters, topmodellen, artiesten en zelfstandig ondernemers. Dat zijn toptalenten! In deze blog focus ik mij op topsporters, die wij binnen het Summa College reeds jaren begeleiden.

Passie
Tien jaar geleden startten mijn collega Guillermo Boogers en ik met het begeleiden van deze bijzondere groep. Omdat er tijd voor was? Nee! Wel omdat we samen een passie hadden: het optimale uit studenten halen en ze steunen in de ontwikkeling die ze op school en in hun sport wilden maken. We startten binnen de opleiding Sport en Bewegen met de begeleiding van topsporters, maar dit breidde zich al snel uit tot andere opleidingen binnen het Summa College.

Van pionieren tot beleid
In de beginjaren was het pionieren en was de uitval van topsportstudenten hoog. Al snel bleek dat door extra begeleiding en communicatie met de sportcoaches en -begeleiders we de uitval drastisch konden beperken. De structuur die we in de loop der jaren neerzetten, verankerden we in het beleid. Met focus op vakmanschap en kwaliteit in plaats van sturing op uren kwam het laatste zetje om echt goed beleid en een passende begeleidingsstructuur voor deze groep neer te zetten. Feit is dat een fulltime topsportcarrière met trainingstijden tot 30 uur per week in combinatie met een opleiding het vaak lastig maakt om voldoende aanwezig te kunnen zijn op school. Door de focus op vakmanschap is er meer ruimte gekomen om het onderwijsprogramma op een andere manier in te richten en is er voor deze groep geen verplichte urennorm meer. Het draait om: kwaliteit van het diploma, de training, de prestaties en de begeleiding.

Duale carrière
Op dit moment gebeurt er veel op het gebied van de ‘duale carrière’, zoals het combineren van een opleiding met het volgen van je droom. Sinds twee jaar ben ik vanuit Summa College als themaleider Topsport actief bij de MBO Raad.  Waarom? Omdat ik het beste uit mijzelf wil halen en ik dat de topsporters ook gun, ongeacht waar zij in Nederland sporten. Succesvol zijn in zowel topsport als studie is ons doel! In het mbo kennen wij geen Stichting LOOT , zoals ze deze in het voortgezet onderwijs kennen. Deze stichting deelt al 25 jaar kennis en ervaring in het begeleiden van topsporters. Tijdens een conferentie ter ere van het 25-jarige jubileum van Stichting LOOT spraken de deelnemers over de virtuele topsporttalentschool, leren op afstand, online leren, plaats- en tijdonafhankelijk leren. Zaken waar wij in het mbo (nog) niet zover in zijn. In mbo is het aan de instelling om te bepalen of ze topsporters willen begeleiden en is deze landelijke structuur er ‘nog’ niet.

Compliment
Vorige week was ik op uitnodiging van NOC*NSF bij het overleg van de technisch directeuren van de sportbonden. NOC*NSF richt zich namelijk niet meer alleen op de sport, maar ook op de duale carrière van de topsporter. Te vaak horen ook zij dat een sporter na zijn of haar carrière in een zwart gat valt. Zij spraken letterlijk uit dat het in Eindhoven goed geregeld is, maar op veel plekken in het land nog niet. Dit is zeker een compliment voor alle begeleiders binnen het Summa College. Die mensen die dagelijks met onze topsporters te maken hebben, zoals docenten, loopbaanbegeleiders en zorgcoaches.

Ambitie
Onlangs nodigden we op eigen initiatief de onderwijsinspectie uit. We wilden weten of wij ons beleid goed voor elkaar hebben en of er nog verbeterpunten zijn. Resultaat? Voor onze topsporters hebben we de structuur goed op orde! In onze uitvoering zijn er nog een paar verbeterpunten. We werken momenteel onder andere aan een update van het handboek regeling topsport. Resten er nog twee uitdagingen. Binnen Summa College begeleiden wij topsporters in hun duale carrière. Hoe zit het met andere groepen die ook hun talent willen etaleren? Willen wij hen ook deze kansen bieden? En op landelijk gebied zijn wij een van de koplopers op het gebied van duale carrière voor topsporters. Laten we deze positie behouden en onze goede voorbeelden delen met anderen. Zo maakt het voor de topsporters niet meer uit waar ze het beste uit zichzelf willen halen, want kwaliteit dat blijft het uitgangspunt. Doen jullie mee?

Thomas Kramer
Topsportcoördinator Summa College en Themaleider Topsport MBO Raad

Share Button

Auteur

Lesley Kleef
Belgische met Nederlandse roots | Woont in Turnhout (B) | Goed bouwjaar: 1976 | Twee grootste passies: haar zoon Maurits en bedrijf Soulid | Doorzetter, die weet wat ze wil | Hart voor adviestrajecten op het vlak van marketing en communicatie | Geeft graag gedrags- en communicatietrainingen | Dol op tekstschrijven | Maatschappelijk betrokken | Luistert graag naar rockende vrouwen | Houdt van skiën, paardrijden, motorrijden en watersporten (in een vorig leven, toen ze nog tijd over had) | In voor avontuur |The only way to do great work, is to love what you do (Steve Jobs).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *