Summa Veiligheid studenten Renzo en Phillippe gaan voor de mariniersopleiding

Summa Veiligheid studenten Renzo en Phillippe gaan voor de mariniersopleiding

Share Button

Na afloop van een presentatie door mariniers over wat er allemaal komt kijken tijdens de mariniersopleiding, spreek ik kort met Renzo Beerens en Phillippe van de Boogaard. Twee studenten die niets liever willen dan marinier worden.

Zelfs nadat uit de presentatie duidelijk wordt, dat het heftig gaat worden, heel heftig! Het staat hun droom niet in de weg.

 Waarom dromen ze er eigenlijk van om marinier te worden?

marinier in actieDe heren willen hun hele leven al de beste zijn. Zo goed mogelijk presteren. Het avontuur, sportief bezig zijn en het hele wereldje dat ‘defensie’ heet, spreekt ze enorm aan. De eer en de trots, het aanzien dat een marinier heeft in het wereldje, het speelt allemaal mee voor deze mannen. De uitstraling in z’n geheel, maar ook de discipline die het van je vraagt. Maar zeker ook het willen en kunnen helpen van mensen in nood.

Ondertussen worden ze tijdens hun stageperiode al volop geconfronteerd met het voor hen zo interessante defensie wereldje. Eén keer per maand lopen ze er een week in rond. Naast de verschillende theorie lessen die ze krijgen, zijn ze ook twee dagen van die week echt al ‘in het veld’ bezig. Dan kun je denken aan sociale patrouilles lopen, of observatieposten bemannen, dat soort dingen.

Wat hebben Renzo en Phillipe tot nu toe geleerd?

marinier in actie met wapenTijdens de stageperiode komt alles al wel min of meer aan bod. Het graven waar de mariniers over praten, veel sporten en het oefenen van het marsen. Niet zo heftig als tijdens de mariniersopleiding, dat is wel duidelijk na de presentatie, maar toch, het is wel al herkenbaar voor de mannen. Maar ook het kameraden helpen bijvoorbeeld hebben ze al eens meegemaakt.

“We hebben dus al wel wat mogen proeven van dit leventje. Het is ook eigenlijk wel heftig als we de verhalen horen over wat je allemaal meemaakt tijdens de mariniersopleiding, maar dat houdt ons echt niet tegen. Wij willen dit echt heel erg graag!”

Wat ze wel merken is dat ze door de drukke periode waarin ze nu zitten, steeds minder vrije tijd hebben. Ze maken redelijk lange dagen, dus daar leidt hun sociale leven ook wel onder. “Je merkt het wel in je eigen vriendengroep bijvoorbeeld. We hebben gewoon minder tijd. Je krijgt een andere band met die jongens. Niet alleen daardoor, maar ook doordat je zelf verandert. Veel jongens hebben een grote mond, willen voorop lopen. Willen feesten en uitgaan en zo. Maar wij hebben een serieuze focus op de toekomst, anders kan je ook geen marinier worden.”

De juiste discipline opbrengen, daar gaat het om. Ach, zo te zien maken ze ook weer nieuwe vrienden. Ze zitten toch allemaal in hetzelfde schuitje. En als ze er niet meer uitkomen, kunnen ze altijd terecht bij een loopbaanbegeleider, een ex-commando in hun geval. “Die weet wel waar hij het over heeft!”

Mooi om te zien hoe bij deze jonge gasten de discipline er al goed in zit. Maar ook het onderlinge kameraadschap blijkt al diepgeworteld te zijn. Toen de vraag gesteld werd aan de studenten wie er geïnterviewd wilde worden voor deze blog, bleef het eerst angstvallig stil… Toen Phillipe zich vrijwillig aanbood, bleef Renzo niet lang achter. Ze laten elkaar niet in de kou staan…

Deze mannen komen er dus ook wel, daar ben ik van overtuigd!

Share Button

Auteur

Marlene Dekkers
Marlene Dekkers helpt met haar bedrijf Marketing Accent ondernemers en marketeers met het verleggen van het accent naar nieuwe marketing. Zij helpt hen bij het strategisch bouwen aan kennisleiderschap, vanuit het DNA en de eigenheid van het bedrijf. Marlene is Registered Digital Marketeer, won de Digital Marketing Professional Award 2013 publieksprijs. Zij is spreker, trainer, docent en blogger en gepassioneerd over thought leadership, vernieuwing en inbound marketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *