Transport & Logistiek ontwikkelt landelijk lesprogramma voor nieuw vmbo-profiel

Transport & Logistiek ontwikkelt landelijk lesprogramma voor nieuw vmbo-profiel

Share Button

Transport & Logistiek ontwikkelt landelijk lesprogramma voor nieuw vmbo-profiel

Niet alleen het mbo heeft het druk met de invoering van de nieuwe kwalificatiedossiers, ook in het vmbo wordt het onderwijs vernieuwd. Op 1 augustus 2016 is een wet in werking getreden waarin de nieuwe profielen gedefinieerd zijn. Vanaf juni 2018 zullen de vmbo-leerlingen uit deze profielen doorstromen naar het mbo.

Eén van deze profielen is Mobiliteit en Transport (MT). En hierbij komt van alles aan bod, van het plakken van een band en het afstellen van verlichting tot het plannen van een route. Dat laatste is nieuw voor de vmbo-docenten. De meesten hebben nauwelijks tot geen ervaring in de logistiek, of dat nu gaat om ‘wielen’ (vrachtwagens) of ‘dozen’ (magazijn).

Summa ontwikkelt lesprogramma…

Summa Transport en Logistiek werd door het Platform Mobiliteit en Transport benaderd om een lesprogramma te ontwikkelen om alle docenten binnen het vmbo-profiel Mobiliteit en Transport bij te scholen. Het platform zet zich in voor beroepsgerichte opleidingen binnen de sector techniek met een herkenbare plaats voor Mobiliteit en Transport in het programma.

…en voert het zelf ook uit

Het lesprogramma omvat theorie over interne (magazijn) en externe logistiek (transport), een individuele excursie en een groepsexcursie. Ook voeren de docenten opdrachten uit. Natuurlijk hebben we bij Summa Transport & Logistiek het programma, inclusief de opdrachten ook zelf uitgevoerd. Zo zijn we op bezoek geweest bij Van Rooijen Logistiek op bedrijventerrein Acht. In onze praktijkruimte hebben we docenten met pompwagens en rolcontainers orders laten laden en lossen en stuwstangen laten plaatsen. Ook hebben we ze orders laten verzamelen en inslaan. Die praktijk bleek soms nog pittig genoeg.

Erkenning door lerarenregister

Een tiental docenten van collega-roc’s in Zwolle, Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Tilburg zijn bij Summa Transport en Logistiek bijgeschoold om zich voor te bereiden op de komst van de vmbo-leerlingen die het Mobiliteit en Transport-profiel op zak hebben. Daarna hebben deze docenten het lesprogramma in mei en juni uitgevoerd op hun eigen scholen. Alle vmbo-docenten krijgen een erkende registratie in het lerarenregister. En daar zijn wij ontzettend trots op!

Wachtlijst

Het programma is een groot succes! Landelijk hebben zoveel vmbo-docenten zich aangemeld dat er zelfs een wachtlijst is. Deze docenten komen nu in oktober aan bod. We mogen weer een groep docenten bij Summa Transport en Logistiek verwelkomen.

Betere aansluiting

Door dit lesprogramma uit te voeren staan we meer en gerichter in contact met de vmbo-scholen in onze regio. We sluiten nu beter aan bij die klassen waar de keuze voor een opleiding nog gemaakt moet worden. Onze opleidingen kunnen daar nu beter over het voetlicht gebracht worden!

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *