Vakkanjers krijgen de ruimte bij het Summa College

Vakkanjers krijgen de ruimte bij het Summa College

Share Button

sjoerd koppen“Op een gegeven moment zie je het allemaal niet meer goed, je moet op tijd rust nemen. We wilden ook niet te lang doorgaan, maar de volgende dag gewoon weer opnieuw beginnen. Anders wordt het een verplichting, het moet wel leuk blijven.” Sjoerd Koppen is student bij Summa Engineering in Eindhoven en heeft meegedaan aan de ‘Vakkanjerwedstrijden 2015’ voor het mbo. Samen met medestudent Tim Wagemans moest hij een robot een afgesloten piramide laten onderzoeken. Ze hebben er heel wat uurtjes aan voorbereiding ingestoken: “Tim en ik vinden het leuk om met robots te werken, we hebben er thuis ook veel aan gedaan en dat heeft in de praktijk goed uitgepakt. Het is echt een hobby geworden, je blijft ermee bezig. We kregen van Summa 12 projecturen per week die we eraan mochten besteden, maar daarbuiten hebben Tim en ik er elke week ook nog wel 5 uur aan besteed.” En het resultaat mocht er zijn.

Een wedstrijd voor vakkanjers

“We hebben met 4 deelnemers en 2 teams meegedaan aan de vakkanjerwedstrijden, voor het onderdeel Robotica. Tim en ik doen allebei de opleiding Technicus mechatronica bij Summa Engineering. We hebben een leuke wedstrijd gehad, we hebben bijna alle punten kunnen halen.” En nu? “Dit was een voorronde en als je die doorkomt, mag je naar het Nederlands kampioenschap. We horen 18 december of we gekwalificeerd zijn. Op dit moment zijn er nog andere wedstrijden in Breda. Van de 4 teams die over zijn moet er nog één afvallen.” Gezien de complexiteit van de opdracht zal het spannend worden.

“Er was een piramide die ze hadden afgesloten. Met een zelf ontworpen robot moesten we de schatten in de piramide zoeken. Met een camera moest de robot de schatten fotograferen en naar buiten komen. Er waren verschillende soorten schatten: schatkistjes, maar ook beeldjes en mummiekistjes; er lag van alles in.” Dat klinkt spannend? “We hebben veel kunnen leren op die dagen. De ervaring die je opdoet kun je in de klas moeilijk nabootsen. De stress van zo’n wedstrijd en het gevoel dat iemand op je vingers meekijkt, daar leer je heel veel van. Dat is leuk om mee te maken.” 

Summa stimuleert haar vakkanjers

De wedstrijd gaat over meer dan alleen robotica. “Alle vakgebieden komen terug in die vakkanjerwedstrijden: lassen, houtbewerken, draaien, frezen, noem maar op. Alle aspecten uit de techniek kun je erin terugvinden. Vanuit elke techniekopleiding kun je je er ook voor opgeven. Maar de school moet natuurlijk wel de mogelijkheden geven om hieraan mee te doen.” Dat was bij het Summa geen probleem? “Nee, de school staat hier heel erg open voor, er zijn scholen waar ze dat niet doen. Er waren bijvoorbeeld 5 teams waar we mee begonnen, maar de school van het laatste team stond niet open voor hun deelname. Het kost ook geld natuurlijk, voor onderdelen van de robot bijvoorbeeld. Dat moet een school wel willen en kunnen betalen.” 

Verdieping moet uit jezelf komen

Sjoerd is over het algemeen goed te spreken over zijn opleiding.”De opleiding bij Summa Engineering bevalt goed, ik heb het prima naar mijn zin. Ik hoop eind dit jaar af te studeren. Ik heb veel kunnen leren en ben verder gekomen dan ik ooit was. Deze robotproef was de praktijkopdracht van mijn opleiding. Als je door bent naar het Nederlandse Kampioenschap krijg je een nieuwe opdracht en begint het proces weer opnieuw.” En de opleiding sloot ook aan bij je robot-opdracht? “We hebben veel baat gehad van onze kennis bij de opdracht, je moet bijvoorbeeld besturingen en elektrische aansluitingen maken en dat sluit mooi aan bij wat we hebben geleerd. Maar de verdieping moest wel uit onszelf komen voor deze wedstrijd, zoals de programmeertaal van de robot. Die hebben we onszelf eigen moeten maken.” 

Een bijzondere ervaring

Het was niet voor het eerst dat Sjoerd en Tim meededen aan de Vakkanjerwedstrijden. Twee jaar geleden waren zij ook al van de partij. Sjoerd is erg enthousiast over de deelname: “De ervaring dat je met je vak bezig bent en er zoveel mensen in geïnteresseerd zijn blijft je wel bij. Het is ook erg leuk dat de media er aandacht aan besteden. Het is een bijzondere ervaring.” Nu op naar 18 december; hopen dat Sjoerd en Tim door zijn naar het Nederlands kampioenschap. 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *