Wat doet een filosofe op een stukadoorsopleiding?

Wat doet een filosofe op een stukadoorsopleiding?

Share Button

20160203_132457“Ik wilde iets mijn handen gaan doen, en dus ben ik een cursus stucen gaan volgen. Ik denk niet dat zoiets in veel filosofen opkomt inderdaad.” Maaike volgt de opleiding Stukadoor bij Summa College, en om een bijzondere reden: ” Ik heb filosofie gestudeerd en begeleid nu uitgeprocedeerde vluchtelingen op juridisch gebied. En nu wil ik leren stucen. We hebben natuurlijk wel een scholingsbudget waar ik werk, maar bij omscholing worden toch vaak banen voorgesteld die dichtbij je liggen. Ik wilde echter iets heel anders doen. En dus ben ik een beetje rond gaan kijken en kwam ik op de stukadoorsopleiding van Summa.” En iemand in haar omgeving inspireerde haar blijkbaar.

Helemaal uit Utrecht voor een opleiding stukadoor

“Stucen is één van de dingen die je niet snel doet, maar die wel snel zichtbaar resultaat opleveren. Ik ken iemand die stukadoor is, die heb ik ook bezig gezien en dat leek me wel wat. Ik vind het ook een beetje meditatief bijna, je bent vooral aan het eind van een klus veel met details bezig.” En hoe bevalt de opleiding Stukadoor? “Het begin is heel zwaar, terwijl we toch met kleine muurtjes werken. Maar aan het eind ben je echt met de details bezig, dat is echt een prettige bezigheid. Veel vrienden van mij kopen nu een huis en ik overweeg dat ook te doen. Dus als je dan zelf iets op kunt knappen is dat ook leuk.” Maaike wil dus geen stukadoor worden. 

“Het is voor mij meer hobby. De meeste mensen die hier zitten moeten straks meters maken, maar ik kan het allemaal wat rustig aan doen. Maar dat vind ik ook plezierig.” Dus dat is wat je zocht? “Ik heb bij Google gezocht, maar Summa is de enige die het zo aanbiedt. Ik kom zelfs helemaal uit Utrecht, daar zijn wel ééndaagse opleidingen maar ik dacht gewoon niet dat ik het in één dag kon leren.” En dat bleek ook het geval? “Ja deze opzet is veel plezieriger. Nu kun je tussendoor zelf oefenen, thuis bijvoorbeeld. En vervolgens vragen stellen aan de docent. Je kunt zo veel meer leren.” En dan komt de praktijk.

Een cursus stucen in praktijk

“Ik vind het heel erg leuk, heel zwaar maar wel pittig. Ik voel het ook goed aan het eind van de dag. Ik leer ook veel, de docent heeft veel kennis en ervaring. Hij weet van alle producten wanneer je ze wel en niet moet gebruiken. Hij geeft ook veel tips en geeft opbouwend les.” En hoe is hij in de omgang? “Hij zegt altijd dat het goed is, en geeft vervolgens wat verbeterpunten. Dat werkt echt motiverend. En het is een klein groepje, dus je krijgt veel aandacht. De opbouw van de cursus is ook goed, je leert verschillende producten te gebruiken, en verschillende technieken.”

“De faciliteiten en materialen zijn prima, niks op aan te merken. Het is fijn dat je een hokje hebt dat jouw domein is. Je komt elke week terug in je eigen hok en daar zie je weer wat je al hebt gedaan.” En theorie? “Theorie zit er ook in, tussendoor vooral. Met name de eerste les werd veel theorie behandeld, en als we iets nieuws gaan doen krijgen we eerst een stukje uitleg. En als je een vraag stelt komt er natuurlijk theorie bij.”

“Het is vooral doen, een cursus stucen alleen is niet genoeg. Ik ben zelf iemand die alles wil begrijpen, maar uiteindelijk moet je leren door te doen. Daar ontkom je niet aan. Dus ik moet ook aan de bak.”

Share Button

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *