Wat is kleur en wat kan kleur doen?

Wat is kleur en wat kan kleur doen?

Share Button

Wij zitten in het 1e jaar van summa techniek huys wonen en design, op de opleiding Interieuradviseur (Binnenhuisadviseur). In de lessen ontwerpen en tekenen krijgen we veel geleerd over ruimtes en kleuren. Zo verdiepen we ons elke periode weer verder in het ontwerpen van ruimtes en woningen door middel van kleuren, materialen en vormen.

Door: Fabienne Mortier en Sanne Wilting, eerstejaars studenten Interieuradviseur (Binnenhuisadviseur), Summa College Wonen & Design, BOL 4

We kunnen kleuren alleen zien als er licht op valt. Als het donker is, is er geen kleur te zien. Kleuren kunnen in het interieur veel effect hebben, door lichte kleuren kan je je kamer groter laten lijken. Door je muren donker te verven lijkt het net dat je kamer kleiner is. Kleur voegt iets toe aan je kamer zodat je je eigen sfeer kan bepalen.

Het gebruik van kleur kan de vorm van een kamer beïnvloeden. Bijvoorbeeld: een lange smalle kamer lijkt breder als één van de lange wanden een donkere kleur krijgt. Wanneer je beide lange wanden donker schildert, lijkt de kamer juist nog smaller. Een laag plafond dat donker wordt geschilderd, lijkt nog lager. Als je een laag plafond hoger laat lijken kan dat door het plafond dezelfde kleur te geven als de wanden.

Bij het aankleden van een huis is vooral de kleur belangrijk. De kleurencirkel bestaat uit zes kleuren. Als eerste heb je de drie primaire kleuren: rood, geel en blauw. Dit zijn de enige kleuren die niet door menging van andere kleuren samengesteld kunnen worden. Bij de andere drie kleuren uit de kleurencirkel kan dat wel. Oranje, groen en violet noemen we secundaire kleuren, ook heb je nog complementaire kleuren.

De kleuren rood, geel en oranje zijn warme kleuren. Kleur geeft ook de meeste energie in een interieur. Als je rust wil zoeken in een ruimte kan je ook beter niet te veel kleuren gebruiken. Bijvoorbeeld niet in de woonkamer of in de slaapkamer.

Door: Fabienne Mortier en Sanne Wilting, eerstejaars studenten Interieuradviseur (Binnenhuisadviseur), Summa College Wonen & Design, BOL 4

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *